Homofile dyr skaper strid

Det er ikke bare mennesker som er homofile. I midten av oktober åpner Naturhistorisk Museum i Oslo en utstilling om dyrs seksuelle legning. Bråket er allerede i gang.
26.9 2006 05:00

Kan naturhistorie være kontroversiell? Dette spørsmålet stilte en arbeidsgruppe ved Naturhistorisk Museum i Oslo seg.

- Slik kom vi opp med ideen til denne utstillingen, forteller prosjektleder Geir Søli til bladet Museumsnytt.

Sammen med utstillingsdesigner Anne Hermansen og tekstforfatter Petter Bøckman har han laget det fagbladet Museumsnytt kaller “en av årets sikkert mest kontroversielle utstillinger.”

Homoseksualitet hos 1 500 dyrearter

Reaksjonene har da heller ikke uteblitt. I Haugesunds Avis skrev en pastor at “denne Bøckman ville brenne i helvete”.

Pinsepastor Jan-Aage Torp beklaget til TV2s nettavis at skattebetalernes penger ble brukt til en utstilling som skal legitimere homoseksualitet gjennom å vise hva som skjer i dyreverdenen.

I stedet foreslår pastoren å bruke midlene til å hjelpe dyrene med denne “pervertering eller skjevhet”.


“Fra venstre: Geir Sørli, Anne Hermansen og Petter Bøckman.”

Det spørs om Torp har tenkt på hva for et arbeid dette vil bli, for nyere forskning har påvist homoseksualitet hos 1 500 dyrearter. Andelen homofile blant artene variere fra et par prosent (som hos mennesker), til rosenkakaduen, der andelen er hele 40 prosent.

Også de søte småfuglene, da ?

Dette er ikke nytt for mennesker som har mye med dyr å gjøre, som bønder. Vitenskapen har fått seg mange overraskelser i løpet av de tyve siste årene.

Forskning på dvergsjimpansene, våre nærmeste slektninger i dyreriket, viser at hele arten er bifil.


 

Selv småfuglene, som har vært ansett som de rene dydsmønstre, tar seg stadig utuktige turer over til naboreirene, og meisene er verst. Væren sørger nok for sin rolle som befrukter for saueflokken sin, men foretrekker å hygge seg med mannlige partnere.

Ducky love

De to endene som flørter uhemmet med hverandre i ingressbildet til denne artikkelen, er to hanner som i følge de fugleansvarlige i en park i Malmö har holdt sammen i tre år.

- Derfor har vi kalt utstillingen “Mot naturens orden?”, for hvordan kan homoseksualitet blant mennesker være imot naturens orden når den er så sterkt utbredt i dyreriket, sier prosjektleder Søli til Museumsnytt.

Standardverket innen dette temaet - selve bibelen, om du vil - er Biological Exuberances. Animal Homosexuality and Natural Diversity av Bruce Bagemihl (1999). Denne (rikt illustrerte) boka byr på mange skildringer av dyrerikets seksuelle utskeielser.

Tekst eller bilde?

Utstillingen vil omfatte både bilder, utstoppede og levende dyr. Nærmere bestemt pinnedyr.


“Pinnedyr er blant naturens største gender-benders.”

- Vi kommer ikke unna en del andre seksuelle fenomener, slik som jomfrufødsel. Hos bladlus og pinnedyr er alle hunner og legger egg som er genetiske kopier av seg selv. Men hvis forholdene blir dårlige, produserer avkom av to kjønn og får dermed stokket om på genene sine. Med slike dyr som sammenlikningsgrunnlag blir ikke homoseksualitet så rart lenger, sier designer Anne Hermansen.

Dette blir den første utstillingen i verden med homoseksualitet blant dyr som tema. Utstillingen åpnes i oktober, og blir hengende fram til neste sommer.

Målet er også å lage en mindre vandreutstilling i fem kopier til skolene.

Referanse:

Museumsnytt nr. 4/2006, s. 18-19.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Saker fra våre eiere

Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Billigere, merket og strategisk plassert mat funker best for at vi skal kjøpe sunne varer.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Nesten 7000 norske studenter tok utvekslingsopphold utenlands i 2016. Europa lokker stadig flere ut, mens færre velger USA.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Mens mengden plast i havet har vært mye debattert, blir ferskvann sjelden nevnt i det offentlige ordskiftet. Nå har to mastergradsstudenter funnet mikroplast også i hovedstadens elver. 

Saker fra våre eiere

Sykehuset Innlandet HF

Mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer får bedre livskvalitet og bedre helse når de får hjelp fra et behandlingsteam.

NTNU

Enkelte med diabetes merker knapt at blodsukkeret blir lavt. Det er uheldig om de for eksempel kjører bil. Nå vet vi mer om hvorfor.

NIBIO

– Dette viser at vi er nødt til å ta godt vare på den skogen vi har, påpeker forsker. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Øyvind Pedersens flokk med alkefugler og en hjort på Hitra fotografert av Bernt Østhus er blant naturbildene som får hederlig omtale i Sony World Photography Awards.

Laboratoriemus som blir plukket opp etter halen, blir redde og klarer ikke jobben sin. Forskere tror de har funnet en løsning på problemet.