- Naturlig for hunder å drepe sau

På søndag drepte to hunder åtte drektige sauer i et fjøs i Fana. - En hvilken som helst hund kunne gjort dette, sier Rune Fjellanger, biolog og ekspert på hundeadferd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De to hundene som stakk av fra eierne og drepte åtte sauer, var en polarhund av rasen siberian husky, og en blanding mellom labrador og amstaff.

Egger opp hverandre

- Når to eller flere hunder er løse sammen, kan de utløse og stimulere jaktadferd hos hverandre. Det var det som skjedde i Fana, sier Fjellanger til Bergens Tidende. Han driver hundeskole på Os, og har lang erfaring med trening av hunder.

- Hunder av noen raser vil i større grad enn andre vise slik adferd. Men å jage og bite sau er naturlig adferd for hund. Vi må huske på at de i utgangspunktet er rovdyr. Derfor kan slikt skje med en hvilken som helst hund, av hvilken som helst rase, sier Fjellanger.

- Må være klar over at hunden kan angripe sau

For å unngå at slike ting skjer, må eierne sørge for at hundene ikke går løs og styrer seg selv, mener biologen. Han tror det er lite sannsynlig at hunder i slike tilfeller vil angripe mennesker.

- Generelt vil jeg si at folk som har store hunder må være klar over at hunden deres kan angripe sau, sier biologen.

- For lett å skaffe seg hund

Fjellanger frykter at flere raser kan bli forbudt i Norge dersom hundeorganisasjonene ikke klarer å informere folk om ansvaret som følger med det å ha en hund.

Fjellanger mener det er for lett å skaffe seg hund i dag.

- Mange burde aldri hatt hund, sier han.

- Ville vurdert avliving

De to hundene som angrep sauene i Fana blir nå skjøttet av et omplasseringssenter for dyr, og det er ikke avgjort om de vil bli avlivet.

- En hund som en gag har gått løst og bitt sau, vil gjøre det igjen så snart anledningen byr seg. Slike hunder vil aldri kunne slippes løs ute igjen, og må holdes i bånd. Det vil bli et uverdig hundeliv. Om dette var mine hunder, hadde jeg vurdert avliving, sier Fjellanger til Bergens Tidende.

Powered by Labrador CMS