Annonse
Umulig å holde klørne i ro etter å ha sett en annen mus klø seg på videoskjermen til venstre. (Foto: Stillbilde fra video. Yao-Qing Yu, Yan Hao og Tyler Piccinni-Ash)

Hvorfor smitter kløe?

Vi mennesker gjør det, aper gjør det: Vi må bare klø oss når vi ser andre dra neglene over huden. Men gjør mus det? 

Publisert

Kinesiske og amerikanske forskere ville finne ut av om kløe også smitter mellom mus.

De satte to mus i gjennomsiktige bokser ved siden av hverandre.

Den ene med kronisk kløe, noe den andre musa lett kunne se.

Og ganske riktig, bare sekunder etter at den friske musa har kastet et blikk på den rabiate krafsingen i naboboksen, begynner den å klø selv.

Ikke en intens kløe slik som musa som er rammet av kronisk kløe, men et par tydelige omganger med klørne må til.

Se video av hvordan musa må klø seg:

Video: Yao-Qing Yu, Yan Hao ogTyler Piccinni-Ash.

Kronisk kløe på TV

Mus som fikk se en annen mus uten kronisk kløe, klødde seg derimot sjelden. Dermed er det bevist at oppførselen smitter mellom mus, mener forskerne.

Eksperimentet gjorde de flere ganger med ulike mus.

Også det å se en kløende mus på video utløste en trang til å krafse litt i pelsen. Altså skyldes ikke den smittende kløen lyd eller lukter.

Styrer kløe gjennom hjernen

Forskerne var også interesserte i å finne ut hvilke deler av hjernen som står bak denne trangen.

De fant flere områder som ble mer aktive når musene klødde seg fordi andre mus gjorde det, men ikke når musene klødde seg ellers.

Da forskerne stimulerte et av områdene (kalt Nucleus suprachiasmaticus), klødde musene seg også uten å se andre mus klø.

De mener trangen til å klø trolig skyldes en automatisk prosess i hjernen, og ikke er et tegn på at musene er verken smartere eller mer empatiske enn vi har trodd.

Ved å hemme bestemte nevroner i hjerneområdet måtte ikke musene lenger klø seg. Forskerne er spente på om disse nevronene også styrer annen smittende oppførsel, for eksempel gjesping. Heller ikke gjesp smitter på grunn av medfølelse, har andre forskere funnet ut, uten at de kan forklare hvorfor bare noen av oss blir revet med.

Referanse:

Yao-Qing Yu mfl: Molecular and neural basis of contagious itch behavior in mice. Science, vol. 355, nr. 6329, 10. mars 2017. DOI: 10.1126/science.aak9748. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS