Umulig å holde klørne i ro etter å ha sett en annen mus klø seg på videoskjermen til venstre.

Hvorfor smitter kløe?

Vi mennesker gjør det, aper gjør det: Vi må bare klø oss når vi ser andre dra neglene over huden. Men gjør mus det? 

10.3 2017 04:00

Kinesiske og amerikanske forskere ville finne ut av om kløe også smitter mellom mus.

De satte to mus i gjennomsiktige bokser ved siden av hverandre.

Den ene med kronisk kløe, noe den andre musa lett kunne se.

Og ganske riktig, bare sekunder etter at den friske musa har kastet et blikk på den rabiate krafsingen i naboboksen, begynner den å klø selv.

Ikke en intens kløe slik som musa som er rammet av kronisk kløe, men et par tydelige omganger med klørne må til.

Se video av hvordan musa må klø seg:

Video: Yao-Qing Yu, Yan Hao ogTyler Piccinni-Ash.

Kronisk kløe på TV

Mus som fikk se en annen mus uten kronisk kløe, klødde seg derimot sjelden. Dermed er det bevist at oppførselen smitter mellom mus, mener forskerne.

Eksperimentet gjorde de flere ganger med ulike mus.

Også det å se en kløende mus på video utløste en trang til å krafse litt i pelsen. Altså skyldes ikke den smittende kløen lyd eller lukter.

Styrer kløe gjennom hjernen

Forskerne var også interesserte i å finne ut hvilke deler av hjernen som står bak denne trangen.

De fant flere områder som ble mer aktive når musene klødde seg fordi andre mus gjorde det, men ikke når musene klødde seg ellers.

Da forskerne stimulerte et av områdene (kalt Nucleus suprachiasmaticus), klødde musene seg også uten å se andre mus klø.

De mener trangen til å klø trolig skyldes en automatisk prosess i hjernen, og ikke er et tegn på at musene er verken smartere eller mer empatiske enn vi har trodd.

Ved å hemme bestemte nevroner i hjerneområdet måtte ikke musene lenger klø seg. Forskerne er spente på om disse nevronene også styrer annen smittende oppførsel, for eksempel gjesping. Heller ikke gjesp smitter på grunn av medfølelse, har andre forskere funnet ut, uten at de kan forklare hvorfor bare noen av oss blir revet med.

Referanse:

Yao-Qing Yu mfl: Molecular and neural basis of contagious itch behavior in mice. Science, vol. 355, nr. 6329, 10. mars 2017. DOI: 10.1126/science.aak9748. Sammendrag.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Hvordan kan du forberede deg til framtidas arbeidsliv? I denne podcasten gir to eksperter sine råd til både kommende og eksisterende arbeidstakere. 

Universitetet i Oslo

Rørsangere på Malta har kjapt tilpasset seg et varmere klima og får flere unger. Dette er viktig for bevaring av naturområder også i Norge, sier Miljødirektoratet.

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Saker fra våre eiere

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Universitetet i Oslo

Behandlingen er direkte rettet mot å redusere selvskading og selvmordstanker. Og den gir gode resultater.

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

De over 65 år har like god effekt av operasjon for skiveprolaps i korsryggen sammenlignet med yngre pasienter.

Ved å ta prøver fra neseslimhinnen har forskere avdekket lungekreft. På sikt kan dette bli en enklere, billigere og mindre farlig måte å finne ut om man har denne krefttypen.