Hvordan kan bjørnen bli så tjukk, uten helseproblemer? (Foto: Arnfinn Johansen / NTB scanpix)

Derfor er bjørnen tjukk og sunn

Bjørnen blir tjukk uten å få hjerteproblemer og diabetes. Tarmbakterier kan ha noe å si, ifølge forskere.

Brunbjørnen er et interessant dyr.

Den tilbringer opptil seks måneder av året i hi, uten mat og drikke. Det krever et temmelig solid energilager å tære på.

Derfor bruker bjørnen sommeren til å ete seg smellfeit. Men i motsetning til oss mennesker ser den ikke ut til å være plaget av insulinresistens og andre helseproblemer som henger sammen med fedme.  

Hva er bjørnenes oppskrift på rask vektøkning og sunn fedme?

Et team av forskere mener nå at tarmbakterier er en del av løsningen.

Hentet ut flere kalorier

Det er ikke så rart at forskerne titter i tarmen etter svar. Tidligere undersøkelser har vist at bakteriene i tarmen kan hjelpe dyr med å trekke ekstra mye energi ut av maten de spiser.

Og nå har Felix Sommer fra Göteborg universitet og kollegaene hans analysert bakterieprøver tatt fra bjørner både om sommeren og vinteren. De viser at det er stor forskjell på bakteriene i de to årstidene.

Sommer-bakteriefloraen inneholdt nettopp bakterietyper som er kjent for å hente flere kalorier ut av maten. Kanskje mikroorganismene hjelper bjørnen med å legge på seg? Kan det til og med tenkes at de er med på å motvirke negative bivirkninger av fetekuren?

Forskerne gjorde et eksperiment for å finne ut hva slags virkning bakteriene kunne ha.

Mus med bjørnebakterier ble fetere

Forskerne overførte bakterieflora fra både vinterbjørner og sommerbjørner til mus som i utgangspunktet var bakteriefrie.

Det viste seg at musene som hadde fått sommerbakterier lettere la på seg. Det virket også som om de var skånet fra noen av de negative effektene av fedme.

Musene så altså ut til å få noen av egenskapene til bjørnen, via bakteriene de hadde fått overført. På den annen side var det også ting som var forskjellige.

Konklusjonen til forskerne er foreløpig at tarmfloraen ser ut til å ha noe å si, samtidig som mye tyder på at den fulle forklaringa på bjørnens sunne fedme er mer komplisert enn bare bakterier.

Her trengs det nok mer forskning. Ikke minst fordi mer kunnskaper om bjørnens fedme kan gi oss hint om vår egen. Og kanskje om hvordan vi kan bekjempe fedmerelaterte helseproblemer.

Referanse:

Felix Sommer m. fl., The Gut Microbiota Modulates Energy Metabolism in the Hibernating Brown Bear Ursus arctos, Cell Reports, februar 2016

Powered by Labrador CMS