En halv million nordmenn brukte syrehemmende medisiner i 2016. (Foto: martascz / Shutterstock / NTB scanpix)
Medisiner mot magesyre koblet til infeksjon
Mennesker som bruker protonpumpehemmere eller H2-blokkere har høyere risiko for å få flere infeksjoner av trøbbel-bakterien C. difficile.
Over en halv million nordmenn brukte i 2016 magesyrehemmende medisiner mot magesår og reflukssykdom. Noen tok H2-blokkere, mens de aller fleste brukte såkalte protonpumpehemmere, som Nexium.
Tidligere forskning peker mot at mennesker som tar disse medisinene har høyere risiko for å få en infeksjon med bakterien Clostridium difficile, ifølge Relis.
Som navnet kan antyde, kan denne mikroorganismen lage betydelige vanskeligheter. Pasienten kan få diaré som i enkelte tilfeller kan bli så alvorlig at den blir dødelig.
Nå kommer en ny studie som hinter om at magesyrehemmende medisiner henger sammen med større risiko for trøbbel med C. difficile.
Et team av amerikanske forskere har sett på risikoen for å få tilbakevendende infeksjoner med bakterien.
Må tolkes forsiktig
Raseen Tariq og kollegaene slo sammen resultatene fra 16 studier med til sammen 7700 pasienter. 1525 av dem fikk tilbakevendende C-difficile-infeksjoner. Og risikoen for å råke ut for slike infeksjoner var høyere for pasienter som brukte syrehemmende medisiner.
Resultatet må imidlertid tolkes med forsiktighet, skriver forskerne.
Dataene kommer fra observasjonsstudier, der forskerne har registrert medisinbruk og sykdommer i ulike grupper mennesker. Slike studier kan ikke si noe om hva som fører til hva, og resultatene kan også forstyrres av faktorer som forskerne ikke har tatt høyde for.
Her trengs det flere studier. Men kanskje kan det likevel være en ide å tenke seg om før man skriver ut flere syrehemmende medisiner til pasienter som allerede har hatt en C. difficile-infeksjon, antyder forskerne.
Koblet til flere sykdommer
Det kan uansett være grunn til å se nøyere på bruken av slike medisiner.
I de siste åra har det nemlig kommet forskning som peker mot at særlig protonpumpehemmere kan ha skadelige virkninger ved langtidsbruk. Nye studier har knyttet medisinen til både demens, hjertesykdom og vitaminmangel.
Problemet er bare at helsevesenet har lite annet å tilby, for den som sliter med refluks.
Livsstilsrådene som ofte gis er svært dårlig dokumenterte. Og få gidder å forske noe særlig på verken årsakene til mageplagene eller bedre måter å behandle dem på.
Referanse:
R. Tariq, S. Singh, A. Gupta, D. S. Pardi, S. Khanna, Association of Gastric Acid Suppression With Recurrent Clostridium difficile Infection A Systematic Review and Meta-analysis, JAMA Internal Medicine, mars 2017.