Gonoré blir nå motstandsdyktig mot antibiotika i stadig flere land. Og sommeren er høysesong for kjønnssykdommer. (Foto: Shutterstock/NTB/Scanpix)

Ny supergonoré herjer i mange ferieland

Har du ubeskyttet sex i ferien, risikerer du å bli smittet av gonoré som tåler antibiotika.

De siste årene har flere og flere bakterier blitt motstandsdyktige mot antibiotika. Noen steder har også gonorébakterier klart å bli multiresistente, altså at de tåler flere typer antibiotika.

– Nylig ble det kjent at syv pasienter på Hawaii hadde fått gonoré med nedsatt følsomhet for to sorter antibiotika som vi vanligvis bruker mot kjønnssykdommen i Norge, forteller Dag Berild til forskning.no. Vanligvis kan man få en injeksjon med Ceftriaxon mot gonoré i Norge, ifølge helsenorge.no.

Dette er et alvorlig varsel om at vi snart ikke har antibiotika igjen til å behandle gonoré, sier han. 

Han er overlege og professor i infeksjonsmedisin og har forsket på resistente bakterier i en årrekke ved Universitetet i Oslo og Høgskolen i Oslo og Akershus.

Gonoré ikke lenger lett å bli kvitt

– Motstandsdyktige bakterier blir mer og mer utbredt i store deler av verden, fastslår Berild. Stadig flere infeksjoner blir derfor vanskelig å behandle.

Gonoré har vært ansett som lett å behandle med antibiotikakur. Fortsatt står det at den vanligvis er lett å behandle på Helsenorge.no, som er den offisielle helseportalen.

Men hvis utviklingen med økende resistens mot gonorébakteriene fortsetter, kan det bli svært vanskelig å behandle denne sykdommen, også i Norge, mener Berild.

–  Det er 106 millioner tilfeller av gonoré i verden hvert år, så dette er en tikkende bombe, understreker Berild.

Økende problem

Hvis ingen antibiotika virker, må man ta tiden til hjelp og immunsystemet i kroppen må selv prøve å få bukt med sykdommen.

– Blir en norsk turist først smittet med denne kjønnssykdommen av en resistent bakteriestamme, kan han eller hun få kronisk gonoré, forklarer Berild.

Ubehandlet kan sykdommen gi sterilitet hos kvinner og innsnevring av urinrøret hos menn. Dette kan igjen gi nyreproblemer. 

Hvis gonoré blir umulig å behandle, er det teoretisk mulig at det kan gi mer sårbare slimhinner, og muligheter for andre seksuelt overførbare sykdommer, men det gjenstår å undersøke, sier Berild. 

Økning av gonoré i Oslo

Så langt i år er det registrert 314 tilfeller av gonoré i Oslo. Dette er 79 flere enn på samme tid i fjor, meldte Østlandssendingen denne uken. Det er en økning på over 30 prosent. 

De fleste som ble rammet, er mellom 20 og 29 år. 

Smittespredningen skjer både innenlands og ved at man smittes i utlandet.

– Noen tar også med seg gonokokkbakterer fra utlandet og smitter videre i Norge. De kan være resistente, advarer Berild. 

I andre deler av verden er gonoré langt vanligere enn i Norge, og i mange områder er resistens mot antibiotika et stort og økende problem som begrenser behandlingsmulighetene. 

Trolig er en tredel smittet av resistent gonoré

Men har resistent gonoré kommet til Norge? Forskning.no spør Martin Steinbakk ved Folkehelseinstituttet (FHI), som er overlege ved resistens og infeksjonsforebyggende avdeling. 

–  De fleste gonokokker er resistente mot penicillin, ciproflaxin og tetracyklin, og behandling med slike antibiotika kan bare brukes der man har bekreftet at gonokokk-bakterien er følsom for disse antibiotika-typene, opplyser han.

I tillegg er det også i Norge påvist enkelttilfeller av nedsatt følsomhet for antibiotika av de typene som er anbefalt som behandling, bekrefter han til forskning.no.

I følge Normrapporten hos FHI, som er det norske overvåkingssystemet for resistens, gjelder dette antibiotikatypene cefepim og ceftriaxon.

I 2016 ble det meldt 1096 tilfeller av gonoré til meldesystem for infeksjonssykdommer (MSIS). I omlag en tredel av alle tilfellene der gonokokker bekreftes, klarer FHI å dyrke bakterien slik at de kan undersøke om den er resistent.

Hvor mange som får gonoré som er motstandsdyktig mot antibiotika, har de ikke oversikt over.

Vil ha meldeplikt for å sirkle inn risikokilder

Nå som ferien står for døren kan det være greit å vite hvor man bør være ekstra forsiktig, om man skal ut å reise.

– Vet dere hvor disse mennene og kvinnene har fått smitten fra?

– Nei. Gonoré er en meldepliktig sykdom, men skal meldes anonymt. Dermed vet vi ikke hvem som eventuelt har resistens, og hvor eller hvem de har fått den fra, forklarer Steinbakk.

Hva slags informasjon MSIS kan innhente, avhenger av hvilken gruppe sykdommen tilhører. Meldingspliktige sykdommer er inndelt i ulike sykdomsgrupper; A, B og C.

Gonoré er i gruppe B, som bare skal meldes uten navn på den smittede. Steinbakk ser behov for at dette endres.

Folkehelseinstituttet prøver å få den flyttet over i kategori A, hvor pasientene skal oppgis med navn. Da blir det mulig for FHI å få bedre oversikt over smitte og smittespredning i befolkningen. 

– Men dette må bestemmes politisk. Vi har rettet en forespørsel til helsedepartementet, sier Steinbakk.

Mye resistens i Thailand

De færreste nordmenn har nok planer om å dra til Hawaii i sommer, men resistente bakterier finnes også i rikt monn i andre, mer populære ferieland.

– Multiresistente bakterier er veldig utbredt i Thailand, og dit er det mange nordmenn som reiser, sier Berild.

Og det er en kjent sak at mange nordmenn reiser dit for å kjøpe sex.

– Har du ubeskyttet sex i Thailand, er det å be om trøbbel, sier Berild.

Han har fått inn menn på klinikken som vært i Thailand og som har pådratt seg både gonore og HIV etter bare én utskeielse.

De såkalte superbakteriene er også utbredt i land som India, Kina og Vietnam.

England frykter at gonoré ikke kan behandles

Allerede i 2015 advarte den britiske helsedirektøren alle landets fastleger og apotek om at kjønnssykdommen gonoré kan bli motstandsdyktig, etter fremveksten av en ny supergonoré i Leeds.

– Det er fare for at vi ikke lenger kan behandle gonoré, som følge av den vedvarende veksten av antibiotikaresistens, skrev Davies i et brev til landets helseforetak, ifølge Dagbladet

–  Gonoré har raskt utviklet seg til å bli resistent mot nye antibiotikavarianter, som gjør at vi nå har få behandlingsalternativ, skrev helsedirektøren.

Mange land har ikke oversikt

Men i mange land vet vi ikke hvor utbredt resistente bakterier er, understreker Berild.

–  I mange verdensdeler mangler helsevesenet oversikt over hvor utbredt motstandsdyktige bakterier er, sier han.

Særlig i store deler av Afrika og Sør-Amerika har de liten oversikt over dette, forteller han.

Hans råd er å bruke kondom, om man skal ha sex med ukjente i utlandet. 

Husk at gonoré også kan  smitte oralt og analt.

Powered by Labrador CMS