Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
For en mann som erobret halve verden er det nesten ironisk at noe så mikroskopisk som en bakterie overvant ham.
Det er ikke desto mindre det nyeste svaret på gåten omkring Alexander den stores død.
Hittil har forskere ment at den legendariske krigeren sannsynligvis døde av feber etter en litt for våt natt i det antikke Babylon.
Den nye teorien, fremsatt av amerikanske forskere, hevder at det i stedenfor var en livsfarlig bakterie fra elven Styx i Hellas som gjorde slutt på ham i 323 f.Kr. Det skriver telegraph.co.uk.
Floden Styx var veien til dødsriket
I gresk mytologi markerte elven Styx grensen mellom jorden og dødsriket Hades, men man mener at myten er basert på den virkelige elven Mavroneri (svart vann) på den peloponnesiske halvøya.
De gamle grekerne mente at vannet der var så giftig at det kunne oppløse alle fartøyer, unntatt dem laget av hovene fra hester.
Ifølge myten skulle guder sverge hellige eder ved bredden av Styx. Om de løy, tvang «gudenes konge» dem til å drikke av vannet, noe som gjorde dem stumme og lamme i et år.
Livsfarlig bakterie fra kalkstein
Eksperter mener at de mytiske overleveringene om elvens giftige vann kan skyldes stoffet calicheamicin, som stammer fra en bakterie som vokser på kalkstein. Stoffet er ekstremt giftig, og det kan godt ha vært til stede i elven på Alexander den stores tid.
Siden Alexander ble ansett for å være delvis guddommelig, er det ikke utenkelig at han har gjennomgått gudenes elverituale.
Adrienne Mayor ved Institutt for klassisk historie og vitenskapshistorie ved Stanford University, er en av forskerne som står bak teorien.
– Mest bemerkelsesverdig er det at Alexanders symptomer ser ut til å stemme overens med de greske mytene om Styx. Han mistet til og med stemmen og falt i en komalignende tilstand, akkurat som gudene gjorde når de hadde drukket elvevannet, sier Mayor til telegraph.co.uk.
Mystikken om hans død fortsetter
Flere eksperter er imidlertid skeptiske til den nye teorien.
– Jeg tror personlig Alexander høyst sannsynlig døde av naturlige årsaker; enten tyfus eller en overdose medisin, men andre forklaringer er mulige, sier Richard Stoneman, forfatter av boken Alexander the Great: A Life in Legend.
Alexander ble syk under en vill fyllefest i et palass i Babylon i nåtidens Irak.
Han klaget over en plutselig stikkende smerte i leveren og i løpet av de neste tolv dagene utviklet han høy feber og voldsomme leddsmerter. Til sist falt han i koma og døde den 10. eller 11. juni, 323 f.Kr like før han fylte 33 år.
Annonse
Det er fremdeles stor mystikk rundt hans død, og historikere har spekulert i en rekke dødsårsaker som alkohol, tyfus, malaria, akutt betennelse i bukspyttkjertelen, vestnilfeber eller forgiftning.