Annonse

- Håndvask viktigste og enkleste tiltak mot smitte

Influensasesongen er over, våren står for tur - men det er ingen grunn til å slappe av med håndvasken.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Håndhygienedagen 5. mai:

Landets fire regionale kompetansesentre for smittevern inviterte sammen med Folkehelseinstituttet til markering ved sykehus og sykehjem over hele landet.

Kilde: FHI
 

Tips for håndvasken:

Du bør alltid vaske hendene før du lager mat, spiser mat, mellom håndtering av råvarer.

Og selvsagt etter toalettbesøk. Ta deg god tid, vask hendene, 40-60 sekunder.

Bruk såpe og rennende lunkent vann. Vask alle flater.

Husk fingertuppene, tomlene og områdene mellom fingrene.
På offentlige toaletter bør du bruke papiret du tørker fingrene med til å stenge av kranen.

Kilder: Matportalen, FHI, forskning.no

Både hjemme og på sykehus kan hygienen bli bedre, og smitte reduseres.

Inntil én av ti (5–10 prosent) av pasienter rammes av infeksjon i løpet av sitt opphold ved norske helseinstitusjoner, melder Folkehelseinstituttet i anledning Håndhygienedagen søndag.

Mens mange av oss mennesker begynner å tenke sommerferie, har ørsmå sykdomsfremkallende bakterier og virus som finnes blant oss helt andre planer.

Mikrober som for eksempel gir diaré, influensa eller omgangssyke, er alltid på jobb, og klare til å smette inn i menneskekroppen.

- Spares for sykdom og lidelse

Med håndvask har vi heldigvis et ukomplisert og effektivt tiltak, som i vår del av verden, stort sett er lett tilgjengelig.

Men det er viktig å vaske hendene til rett tid – og å gjøre det grundig.

- Håndhygiene er det viktigste, enkleste og beste tiltaket vi har for å hindre smitte både ute i samfunnet og ikke minst på institusjoner som sykehus og sykehjem.

- God håndhygiene sparer pasientene for mye sykdom og lidelse, sier smittevernlege Jørgen Vildershøj Bjørnholt ved Folkehelseinstituttet (FHI), til egen nettside.

Desinfeksjonsmiddel - intet vidundermiddel

For folk flest er vask med såpe og vann er det anbefalte, mens hånddesinfeksjon brukes dersom førstnevnte ikke er tilgjengelig, opplyser instituttet.

Merk ellers at desinfeksjonsmidler ikke er noe vidundermiddel mot urene hender, og noen ganger har liten effekt.

Selv om håndvask er effektivt, og dette forventes før man spiser, og etter dobesøk, slurver mange med håndhygienen.

Flere studier har vist at særlig menn dropper håndvask etter nettopp toalettbesøket, og det er lettere å sluntre unna hvis ingen andre ser deg.

Påminnelser i form av enkle skilt strategisk plassert inne på toalettet, er blant tiltakene som har vist seg å bedre vasken. Det viste en studie publisert i Human Communication Research i januar i år.

Forbedringspotensial også i helsevesenet

God håndvask er ikke viktig for å begrense smittespredning blant folk flest, enten de er på arbeidsplassen, restaurant eller forbereder middagen hjemme.

Også i helsevesenet kan håndhygiene-situasjonen bli enda bedre.

God håndvask kan redusere forekomsten av  infeksjoner, påpeker FHI på sine nettsider i anledning Håndhygienedagen 5. mai

Dette er en årlig global markering i regi av WHO. Av andre større kampanjer er Global Handwashing Day, som sparkes i gang i over 100 land hvert år den 15. oktober.

Pasienter og besøkende: viktig rolle

Nytt ved 2013-utgaven av Håndhygienedagen er at fokus også rettes mot pasienter/beboere på helseinstitusjoner, deres besøkende – og helsepersonellet.

- Pasienter og beboere på helseinstitusjoner og deres besøkende spiller en viktig rolle for å forebygge smitte.

- Vi ønsker at det skal bli en vane at man utfører håndhygiene når man går inn og ut av avdelinger og pasientrom: Rene hender inn, rene hender ut, sier seniorrådgiver Nina Sorkne ved FHI til egen nettside.

Powered by Labrador CMS