Arkiv: januar 2017

Det er ikke lenge siden Emmanuelle Charpentier var helt ukjent. Nå venter verden på at hun skal få Nobelprisen. Onsdag var dama bak det revolusjonerende DNA-redigeringsverktøyet CRISPR Cas 9 på besøk i Oslo.

Årets Rosa sløyfe-aksjon gir 20 millioner kroner til kreftforskning.

Det er store forskjeller mellom landets skoler når gjelder hvor mye de klarer å løfte elevene. På det meste utgjør forskjellene ett til to skoleår med læring.

Det blir solgt mer vin i kartong, men ellers viser salgstallene fortsatt fall i alkoholomsetningen. Alkoholforbruket er tilbake på samme nivå som i 1980.

Svak strøm på hjernen hjelper folk med å trene seg opp etter en blodpropp eller en blødning i hjernen, viser ny forskning. Forskere er uenige om det skal med i behandlingen.

NTNU

Verden spiser mer og mer sushi. Bare i Norge er forbruket tredoblet på ti år. Men den største delikatessen er i fare.

En kvinnelig forskers årelange kamp for å få saken sin gjenopptatt, endte i nytt tap i Forskningsetisk utvalg. Nå mener hun det er behov for en ekstern gransking, men UiO-ledelsen sier nei.

Borgerkrigen i Syria fikk skylden for den digre sand- og støvskyen av flere forskjellige medier. En amerikansk forskergruppe mener den har en mer naturlig årsak.

Forskere betalt av DNB og Gjensidige vil sortere titusenvis av intetanende nordmenns diagnoser og sykdomshistorie for å finne flere svindlere. De forsikrer at opplysningene blir anonymisert. Datatilsynet avviser at det er mulig.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Synet på barn, lek og læring varierer sterkt mellom ulike land i Europa. Dette påvirker hverdagen til de ansatte i norske barnehager.

Høgskolen i Oslo og Akershus

Mange demente har lite muskler, mindre bevegelighet og dårlig kondisjon. Forskere etterlyser tilrettelagte treningsprogram.

For tredje år på rad ble det i 2016 satt globale varmerekorder. Fjoråret var det varmeste som noensinne har blitt registrert på jorden, opplyser amerikanske forskere.

En studie av de yngste barnehagebarna viser at de som er lengst i barnehagen blir mer stresset enn dem har kortere dager.

Andel dagligrøykere har gått ned fra 24 prosent til 13 i løpet av de siste ti årene. Samtidig har forbruket av snus økt, viser tall fra SSB.

Forskeren forteller:

Krabber og klima tar livet av kråkebollene langs kysten. Det gir både tareskogen og kommuneøkonomien en sjans til å vokse. 

NTNU

I NRKs Anno får vi blant annet se hvordan folk forsvarte Norge på 1500-tallet. Da hadde alle våpenføre menn plikt til å holde våpen og stille opp i leidangen dersom de ble utkommandert.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Verdensledere er konstant urolig for hva Trump skulle komme til å buse ut med på Twitter. Hva kan de politiske konsekvensene bli? Og vil Twitter overleve Trump?

Vi vet det funker for mus og mark. Nå peker ny forskning mot at også mennesket virkelig kan forlenge livet ved å leve på sultekost.

Høgskulen på Vestlandet

Ein ny studie tyder på at du faktisk kan velja å oversjå dei skrikande musklane dine.

Den er mer enn 10 000 kilometer fra topp til bunn og står helt stille.

De dårlige leseferdighetene gjør at de ikke greier å lese og forstå tekster som har med egen helse å gjøre.

Flere mennesker mister livet etter å ha blitt stukket av bier og veps enn av slanger eller edderkopper i Australia.

Det er ventet rødt farenivå for luftforurensningen i Oslo ved 16-tiden tirsdag ettermiddag, ifølge Norsk institutt for luftforskning (NILU).

Universitetet i Oslo

Har vi for mange eller for få rettigheter? Rettigheter kan være et uttrykk for politiske prioriteringer og verdivalg, mener forskere.

Vaksinen minsker risikoen med bare 28 prosent hos eldre, ifølge tall fra Sverige.

Universitetet i Oslo

Vi tar langhelg til sol og varme og forsikrer oss selv om at vårt bidrag til klimaendringene er forsvinnende lite. Filosof Arne Johan Vetlesen mener at det er på tide å skifte perspektiv.

NIBIO

Det er også en sjanse for at den kan dukke opp i Europa. Og forskere sliter med å bekjempe krypene. 

Klarer ikke å la være å se på annonsene.

Nordmenn lar ikke svekket kjøpekraft gå ut over utfartstrangen. Hver husstand regner med å bruke nesten 42 000 i snitt på ferie i 2017. Det er bare litt mindre enn i fjor. Over seks av ti velger å dra utenlands. 

Norge eksporterte våpen for 1,9 milliarder kroner i 2016, 485 millioner mindre enn året før, viser SSBs statistikk.

Sider