Arkiv: februar 2017

NIBIO

– Jeg forventet at arten skulle bli funnet i Norge, men det var uventa å finne den så langt nord som i Trondheim, forteller maurforskeren.

Forskeren forteller:

Mange sykdommer kan henge sammen med ubalanse i tarmens mikroorganismer.

De som sliter, skylder mer penger enn før, viser en ny undersøkelse fra inkassobyrået Lindorff. Les forbrukerforskerens råd om hvordan du unngår luksusfellen.

Framsenteret

Hvem blir først til å nå flørte- og fødeområdene i tropene? Du kan følge med!

Hunnflua lokker til seg hannen ved å reflektere lys fra vingene i riktig tempo. Se video her.

Kan du se hva den ligner?

Vi har kanskje målt selvbevissthet feil, mener en kinesisk forskergruppe. Se video av hvordan selvbevissthet testes hos dyr.

Hva skjer når forskere gjør oppdagelser som universitetene deres kan tjene massevis av penger på?

Norges Handelshøyskole

Norge gikk kraftig til verks med engangsavgiften på nye biler. Det har resultert i at folk kjøper mer miljøvennlig. Men avgiften har også ført til flere dieselbiler.

Forskeren forteller:

Det som lever inne i tarmen din kan påvirke alt fra fedme og irritabel tarmsyndrom til kronisk utmattelse.

Norsk Utenrikspolitisk Institutt

Frihetens kår i verden har blitt dårligere for ellevte år på rad, ifølge fersk rapport. Selv om Norge kommer godt ut, har vi også utfordringer, mener norsk ekspert. 

NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

Nøkkelen til å finne en kur mot den dødelige hjernesykdommen skrantesjuke hos hjortedyr, kugalskap hos storfe og skrapesyke hos sau, kan ligge hos norsk melkegeit.

Stor gjennomgang av forskning tyder på at SSRI-medisiner mot depresjon gjør mer skade enn nytte. Men hvorfor opplever da noen at de hjelper?

Dette skyldes sannsynligvis at mange glutenfrie matvarer inneholder ris, tror forskerne bak ny studie.

Andelen barn med antibiotikaresistente tarmbakterier har økt dramatisk, viser en studie fra Uppsala i Sverige.

Dersom fisken holdes utenfor regnestykket, er antibiotikabruken i norsk landbruk tre ganger høyere enn tall fra EUs legemiddeltilsyn viser.

NIBIO

Ulven er antakelig delvis ansvarlig for den jevne nedgangen i elgbestanden på deler av Østlandet. Det gir tapte inntekter for skogeiere.

Hjernen får karakteristiske trekk allerede før symptomene melder seg, ifølge en ny studie.

Det var en fantastisk arkeologisk oppdagelse da de første dødehavsrullene dukket opp i 1947. Den foreløpig siste hulen med ruller ble funnet i 1956 – nå har en ny dukket opp.

Universitetet i Stavanger

Hvalen som døde med magen full av plast har fått mange til å tenke miljø. En ny studie viser hvordan vi kan lære barn i barnehagealder om miljøvern.

Hittil har bare 22 prosent av de unge kvinnene i 20-årene som får gratis vaksine mot livmorhalskreft, slått til. Folkehelseinstituttet er fornøyd med andelen.

Høgskolen i Oslo og Akershus

Sykepleiere som opplever tette bånd til jobben og identifiserer seg med sykepleieryrket, har mindre sannsynlighet for å bli utbrent, viser en ny studie.

Internasjonalt orienterte institutter kommer svært godt ut, mens de regionale ligger på bunnen i en evaluering av de 22 samfunnsvitenskapelige forskningsinstituttene i Norge.

Nye funn viser at personer med ADHD har en noe mindre hjerne enn andre. Forskere mener det viser at ADHD er fysisk betinget, ikke bare dårlig oppførsel.

Norges idrettshøgskole

OL på Lillehammer i 2016 skulle hindre frafallet i norsk idrett. Forsker konkluderer med at arrangementet i stedet ble det brukt til å legitimere Norges idrettsforbund.

Evnen til å føde levende unger har utviklet seg over hundre ganger opp igjennom historien. Her er kanskje en av dem.

NTNU

Juvfonne i Jotunheimen har is som er 7600 år gammel, dette er den hittil eldste isen som er datert på fastlands-Norge.

Stonehenge var en database med livsnødvendig kunnskap for datidens mennesker, ifølge nye bok. Steinaldermennesket var smartere enn mange tror, sier forsker som står bak lignende studier.

SINTEF

Det finnes milliarder av mulige kamp-kombinasjoner. Derfor er forskere satt på jobben med å finne det optimale kampoppsettet for elitesesongen.

Podcast:

Er det arv eller miljø som former hvem vi er som mennesker? For å finne ut det, ser forskerne på tvillinger.

Sider