Arkiv: april 2017

En ny malariavaksine skal testes ut på 360 000 barn i Kenya, Ghana og Malawi, opplyser Verdens helseorganisasjon (WHO).

De globale forsvarsutgiftene økte med 0,4 prosent i 2016. Likevel ligger flere NATO-land bak alliansens mål. 

Lite eller ingenting tyder på at Marine Le Pen går seirende ut av det franske presidentvalget, mener professor Marie Demker ved universitetet i Göteborg. 

NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet

2016 var et kriseår for norske jordbærprodusenter da store deler av avlingene gikk tapt på grunn av sopp. På sikt kan landbruksroboten Thorvald stoppe angrepet uten å bruke sprøytemidler.  

Eldre som ble ofre for svindel, har dårligere evner til å resonnere enn andre på samme alder. De er også mer uærlige enn andre eldre.

Spør en forsker:

En leser spør hvorfor han kan ta en lur midt på dagen, mens det noen ganger er så vanskelig å sovne om kvelden.

Nynorskbruken går opp men UiO er langt frå å oppfylla krava i mållova.

Nofima

Hvert år blir det til overs 415 000 tonn restråstoff i norsk landbruk. Mye blir brukt i dyrefôr, men potensialet for hvordan potetskrell, fett og kornrester kan brukes bedre er stort.

Universitetet i Oslo

Fleire lesbiske og homofile muslimar lever ikkje ut legninga si, sjølv om dei bur i Vesten. Trass i at vestlege land er meir opne enn før, vart mange diskriminert både på grunn av legning og tru.

– Før i tiden var religionen en trussel mot vitenskapen. I dag er det myndighetenes innblanding, sa professor Birger Svihus i sin appell på Vitenskapsmarsjen i Oslo lørdag. 

I tusenvis av år var hestenomadene i Øst-Europa og Asia mektige, men når begynte de å ri på hest?

IKT og helsefag opplever stor vekst i antall søkere. 

Dansk arkeolog ble overrasket da barnegraver fra vikingtiden avslørte at små barn var utstyrt med store, skarpe kniver. Men det viser bare at barn var med i arbeidslivet på linje med voksne, forteller arkeologer.

Det er lettere å bli kvitt overflødig fett om vi trener om morgenen, viser tidligere forskning. Nå viser en ny studie at de som trente styrke om kvelden, fikk mer muskelmasse.

NIBIO

Hvorfor ikke la naturen ta over, la de konkurransedyktige artene få vokse fritt og slutte å kjempe mot naturtilstanden?

Universitetet i Oslo

Da Kristian Birkeland holdt sine foredrag i Videnskaps-Akademiet, satt kongen og regjeringen på første rad. Han ble nominert til nobelprisen i fysikk og kjemi åtte ganger. I år er det 100 år siden han døde.

Den årlige March for Science-markeringen, demonstrasjoner til støtte for vitenskap og forskning, markeres lørdag verden rundt.

Stavanger, Ny-Ålesund og Longyearbyen besluttet onsdag å bli med på March for Science. Dermed blir det åtte markeringer i Norge.

Rødt kjøtt ses på som en risikofaktor for tykktarmkreft. Men hvitt kjøtt ga like mye tykktarmkreft som rødt kjøtt i en ny musestudie. Mus som spiste mye karbohydrater, og ikke noe kjøtt eller fisk, fikk mest kreft.

Bokstaven «Å» feirer hundre år i år. Men hadde det ikke vært for «Håkon» ville knapt noe norske barn ha fått navn med den nordiske bokstaven. 

Depresjon som ung øker risikoen for schizofreni, viser ny dansk studie. Spesielt gjelder det menn under 25 år med stoffmisbruk og tidligere tegn på psykose.

Nord universitet

For over hundre år siden forsket Fridtjof Nansen på havstrømmene og vanntemperaturen utenfor Svalbard. Nå viser nye undersøkelser at mye har forandret seg siden da. 

De nasjonale forskningsetiske komiteene

Universitetet i Tromsø har vedtatt egne etiske retningslinjer for samarbeid med bedrifter. Bakteppet er muligheten for kontroversielt samarbeid med svartelistede selskaper.

En jevn strøm av søppel flyter fra Nord-Atlanteren til Grønlandshavet og Barentshavet. Der hoper det seg opp.

SINTEF

Forskere fra Norge og Singapore samarbeider for å kunne bygge byer på havet og universiteter under bakken.

Universitetet i Agder

Planen var at valget skulle gå i 2020, men nå vil Storbritannias statsminister Theresa May gjennomføre valget allerede 8. juni. Norsk ekspert mener dette kan være en god avgjørelse.

Danske forskere har kjøpt en bit av Mars-meteoritten Black Beauty. Den lille steinen på 44 gram er svært kostbar og skal gi oss ny kunnskap om Mars.

Forskeren forteller:

De nye syntetiske psykoaktive stoffene kan være farligere enn tradisjonelle rusmidler. 

Universitetet i Oslo

Modellene som er brukt, bygger på feil premisser, viser ny studie.

Politikerne innser ikke at måten de styrer skolen på kan skade elevene, mener forsker.

Sider