Dansker drakk vin for 3000 år siden

Spor av vin i eldgamle krukker tyder på at danskene importerte vin mye tidligere enn antatt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Funnet av vinrester i en krukke viser at man har hatt vin i Norden så tidlig som 1100 år før Kristus. Ifølge forskerne bak studien kan folk ha handlet seg til vinen hos sentral- og søreuropeere. (Foto: (Illustrasjon: Robert Brown))

Amerikanske forskere har undersøkt tre krukker fra Danmark og en kopp fra det sørlige Sverige. I en av krukkene fant de spor av vin som kan stamme helt tilbake fra 1100 år før Kristus.

Funnet kan tyde på at folk har handlet vin med sentral- og søreuropeere langt tidligere enn jernalderen, en periode der man har funnet mange spor etter vin, også i Norgen.

Forskerne mener at krukkene har inneholdt mjød, som har inneholdt bær, honning og bygg. Det nye er at de også har inneholdt vin.

– Det er det første kjemiske beviset på at man har importert vin laget på druer fra Sør- eller Sentral-Europa så tidlig som 1100 år før Kristus, skriver forskerne fra Pennsylvania University i USA.

Dansk forsker er ikke 100 prosent overbevist

Peter Steen Henriksen, som er arkeobotaniker ved Nationalmuseet, er imidlertid ikke helt overbevist.

– Det er absolutt interessant hvis vinen har kommet til Norden så tidlig, men jeg vil se litt flere beviser før jeg konkluderer, sier han.

Han understreker at så gamle funn er svært sjeldne, og at man derfor ikke kan vite med sikkerhet om de er representative for den tiden de stammer fra.

Vi har alltid vært fulle i Norden

Henriksen er ikke overrasket over at forskerne har funnet så gamle spor av alkohol. Han mener nemlig at vi har drukket alkohol like lenge som vi har hatt landbruket, som trolig kom en gang rundt 5000 år før Kristus.

– En av de tidlige kildene er romeren Tacitus, som beskriver hvordan folk i nord brygger en «slags vin på korn og vann», sier Henriksen.

Senere, omkring år 900, støter en arabisk mann på noen vikinger i det nordlige Russland, og han er ikke begeistret for deres forhold til alkohol.

Dette er de tre danske krukkene. Den eldste, fra Nandrup (A), er trolig fra mellom år 1500–1300 før Kristus. Den nest eldste, fra Kostræde (B), viste seg å inneholde rester av vin. Den siste krukken er fra Jyllinge (C) og er fra cirka 200 år før Kristus. (Foto:Patrick E. McGovern et. al.)

– Han beskriver hvordan de drikker hele tiden og er fulle dagen lang, forteller Henriksen.

Krukker med vin og honning

Den eldste krukken ble funnet begravet sammen med en avdød kriger i en kiste av eiketre i Nandrup i Nord-Jylland. Med seg i graven hadde han et sverd, en øks, og en krukke som inneholdt honning, samt rester av en mørk væske som forskerne mener kan være mjød.

En annen krukke er datert til 1100-500 år før Kristus og er funnet sørvest for København. Her har man også funnet en mørk væske. Gjennom kjemiske analyser har de amerikanske forskerne klart å finne rester av vin brygget på druer.

En tredje krukke ble begravet med sammen en kvinne som trolig var omkring 30 år da hun døde. Hun ble begravet i nærheten av Jyllinge, og funnet er datert til 200 år før Kristus.

Koppen ble funnet på den svenske øya Gotland og er datert til det første århundret etter Kristus.

Referanser

Patrick E. McGoverna, Gretchen R. Halla og Armen Mirzoianb: A biomolecular archaeological approach to ‘Nordic grog’Danish Journal of Archaeology, 2013, DOI: : 10.1080/21662282.2013.867101

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS