Vil bremse orkaner med vindmøller

Forsker vil komme orkanene til livs. Men det holder ikke med bare en håndfull.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I samarbeid med:


 

Ved hjelp av gigantiske felt med vindturbiner utenfor kysten kan USA beskytte seg bedre mot orkaner. Det er blant funnene i en ny amerikansk studie.

Store stormsystemer herjer jevnlig det amerikanske kontinentet, og blant de mest alvorlige er stormsystemene som kommer inn fra Atlanterhavet, de såkalte tropiske orkanene. Årsaken er at den sterke vinden får følge av en stormflo, som kan føre til ytterligere enorme skader.

De kanskje mest kjente av disse er Katrina, som nærmest la New Orleans øde i 2005, og Sandy, som utløste en enorm humanitær katastrofe på Haiti i 2011.

Nå har en Stanford-ledet studie publisert simuleringer som viser at store vindmøllefarmer kan bidra til å bremse de høye vindhastighetene, og dermed også redusere stormfloen som følger, skriver bladet Nature Climate Change.

Det er lett å tro at de voldsomme vindene ville kunne rive møllene i filler, men ifølge simuleringene ville vindfarmene roe stormen såpass at møllene faktisk kunne trekke energi ut av stormen.

Trenger 78 000 vindmøller

Det er likevel ikke sånn at man bare kan sette opp et par vindmøller og tro man er sikker. Simuleringene foregikk i tilfellet Katrina med totalt 78 000 vindmøller utenfor New Orleans, et område der man tidligere har slitt med tillatelse til å sette opp et par hundre møller.

Andre områder krever tilsvarende investeringer, og hele den orkanutsatte sørkysten til USA måtte nødvendigvis dekkes.

Rapporten er forfattet av Mark Z. Jacobson, en klimaforsker med 24 års fartstid. Han har flere ganger tatt til orde for å fylle større deler av USAs energibehov med fornybare energikilder, og han har jobbet i over 20 år med en datamodell for klimapåvirkninger.

I rapporten hevder Jacobson at turbinene vil kunne være et veritabelt kinderegg: Først og fremst vil vindfarmene bremse ekstremvinder, stoppe stormflo og redde menneskeliv, dernest vil de indirekte hindre værskader for milliarder av dollar.

Og sist vil de selvsagt kunne fylle store deler av USAs energibehov som i dag dekkes fra fossile kilder. Alt til en kostnad som ville være lavere enn reparasjonene etter orkanens ødeleggelser, og billigere enn å konstruere demninger langs USAs sørkyst.

Jacobson har ikke satt opp noen endelig kostnad for prosjektet, bare at det ville være billigere enn alternativet, med helseskader og store ødeleggelser. Orkanen Katrina alene sto for et tap på 108 milliarder dollar på det amerikanske fastlandet.

Ville måtte fylle Nordsjøen

Men er dette overførbart til norske forhold? På Kjeller vindteknikk synes meteorolog Rolv Bredesen at simuleringene er artige. De som jobber her ser an værets påvirkning på vindmøllene, og det er sjelden de diskuterer den omvendte problemstillingen – om vindmøllene kan påvirke været utenfor Norge.

– En har jo noen effekter på været, men utenfor Norge er det få parker og store avstander mellom, så effekten på været er neglisjerbart, sier meteorolog Rolv Bredesen til NRK.no.

– Men om vi skulle bremse sterke vinder, stormer og ekstremvær i Norge, hvor mange vindmøller ville vi måtte bygge?

– Nei, det må man jo sette seg ned og regne på, men jeg tror du ville trengt hele Nordsjøen. Og da kan man jo spørre seg hvor reelt det egentlig er, sier han.

Powered by Labrador CMS