Champagne-sjekk før midnatt

Hvis du bruker sprudlevannet til å leske strupen med, framfor å fukte omgivelsene, er det grunn til å sjekke ut sjampisforskeres nye funn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Hvordan du heller champagnen i glasset er ikke likegyldig for smaken og bevaringen av boblene. 

Personen som skjenker bør ikke sende den legendariske drikken rett ned i glasset, men sørge for at  det vinkles en smule, ifølge studien. 

Dobbelt så mye karbondioksid ble nemlig bevart i champagnen når den skled ned glassiden, i forhold til når den stupte rett ned.

Med et vinklet glass får boblene en mer skånsom ferd, tror forskerne bak studien, som er publisert i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Bli en boblebevar
er

Den nye studien skal også være første vitenskapelige dokumentasjon som bekrefter betydningen av å kjøle drikken, både med tanke på smak og boblebevaring.

Det går fram av en pressemelding fra American Chemical Society.

Boblene i sjampis dannes når karbondioksidet som er innenstengt i flasken, slippes løs og etter hvert ender i glasset.

Også tidligere studier har antydet at boblene bidrar til å oveføre smak, aroma og følelsen av drikken i munnen.

Les mer om champagnens kjemi her.

Men så skummer det over…

Ok; så skjenker du med vinkel og redder flere bobler enn ved tidligere nyttårsfeiringer. Men; fortsatt er det gode sjanser for at det rett og slett skummer over når du heller i glasset.

Vi rekapitulerer raskt en tidligere studie omtalt på forskning no, som gir et lynkurs i å håndtere dette problemet.

Hell littegrann sjampis i glasset, la det bruse og roe seg ned før du fortsetter skjenkingen.

Les mer om finurligheten, som muligens er kjent for de litt mer drevne, i saken Champagnetrøbbel.

Sydvest og tannbeskytter

Husk ellers høye og smale glass når det nærmer seg slaget tolv.

Glemte vi i farten å fortelle at drikke med eller uten bobler kan spille en rolle for hvor full du risikerer å bli?

Sydvest og tannbeskytter er alltids et alternativ når nyttårsgjestene bevæpner seg med tung korkeskyts. 

PS: Rundt 3,9 grader C er den ideelle temperaturen for champagne, ifølge American Chemical Society.

Godt nyttår…

Powered by Labrador CMS