Å lære nye ting kan bidra til å holde aldrende hjerner i form.
Blant tingene som ser ut til å trekke i positiv retning, er å gi seg i kast med et sosialt medium.
I en ny studie har doktorgradsstudent Janelle Wohltmann ved University of Arizona undersøkt det kognitive utbyttet eldre i alderen 68-91 har av å bruke Facebook.
Studien er nylig lagt fram på International Neuropsychological Society Annual Meeting på Hawaii.
Etter å ha brukt det sosiale mediet over åtte uker, presterte de 25 prosent bedre på kognitive tester. Snittalderen på forsøkspersonene var 79 år.
Flinkere til å håndtere ny informasjon
Disse testene hadde til hensikt å måle hvor godt arbeidsminnet til testpersonene fungerte.
De Facebook-kyndige var flinkere til å holde fokus på relevante opplysninger, mens de stadig måtte forholde seg til ny informasjon.
- Vi vet lite om eldres bruk av sosiale medier. De er en stadig voksende brukergruppe på Facebook, så det er viktig å drive forskning på dem, sier Wohltmann i en pressemelding.
I USA bruker nå én av tre eldre sosiale medier som Facebook, ifølge Pew Internet & American Life Project.
- Ikke for alle eldre
Wohltmann tror ikke Facebook er et alternativ for alle eldre.
- Det finnes utvilsomt også andre måter å holde hjernen i trim på. Det er viktig å forstå og kjenne til de aspektene ved Facebook som folk er bekymret for, som hvordan man sikrer profilen sin.
- Så jeg ville ikke foreslå at bestemor rekrutteres umiddelbart, med mindre noen kan gi henne en skikkelig innføring og støtte i sikker bruk, sier hun.
Midt i alt teknologipratet trekker hun også fram at det også kan hjelpe eldre mennesker å holde kontakten med barnebarn, annen familie og venner.
To innfallsvinkler
Annonse
Det gjenstår å se hvorvidt bruken av det sosiale mediet også kan få de eldre til å føle sterkere sosial tilknytning og mindre grad av ensomhet.
Studien er en del av Wohltmanns doktoravhandling, som ikke er avsluttet. De nye funnene er foreløpig ikke blitt publisert i noe internasjoalt tidsskrift.
- Ideen til studien sprang ut fra to innfallsvinkler, den ene fra resultater som antyder at det å lære seg noe nytt, og ikke bare bli en sofapotet når man går av med pensjon, fører til bedre kognitive prestasjoner.
- Den andre har utgangspunkt i den spore mengden dokumentasjon på at folk som er sosialt aktive og mindre ensomme, har bedre hjernehelse ved høy alder, sier Wohltmann.
Facebook vs. dagbok
I alt 42 personer deltok i studien. 14 personer som aldri før hadde brukt det sosiale mediet, eller som kun hadde prøvd det sporadisk, ble instruert til å bli Facebook-venner med hverandre og poste nytt innhold minst én gang daglig.
Eldre i en annen gruppe, som også var ukjente med Facebook, ble lært opp i en nettbasert dagbok. Her ble det også postet innlegg, men de var private, og det var ingen deling av informasjon.
Forsøkspersonene i denne gruppa fikk beskjed om å skrive noe minst en gang om dagen, men ikke mer enn tre til fem setninger, for å etterligne innleggene til Facebook-brukere.
Ytterligere en gruppe ble fortalt at de sto på venteliste for opplæring i sosial medier. Forskernes hensikt var imidlertid å holde dem i ventemodus hele forsøksperioden.