Brokkoli kan bremse aldring

Grønnsaken har en foryngende effekt på immunforsvaret, viser forsøk med laboratoriemus.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Tidligere forskning har pekt mot at brokkoli kan virke forebyggende mot kreft, bekjempe bakterier - og nå: holde deg ung lenger. Finnes det i det hele tatt noen grunn til ikke å spise mer brokkoli? Foto: University of California Los Angeles (UCLA)."

For de som fortsatt slurver i matveien, serverer amerikanske forskere enda en grunn til å oppsøke grønnsaksdisken.

Tidligere studier har vist at brokkoli kan virke forebygge mot kreft, og hjelpe mot magesår.

Nå antyder en ny amerikansk studie at grønnsaken også kan holde kroppen ung.

Frie radikaler

Nok en gang handler det om å bekjempe de såkalte frie oksygenradikalene.

Dette er stoffer som produseres naturlig i kroppen gjennom stoffskiftet og forbrenningen av oksygen.

Betennelser

Gjennom en oksiderende effekt virker de frie radikalene nedbrytende på immunforsvaret og celler i kroppen.

Kroppen vår er “laget” for å tåle et visst nivå av stoffene, men tidligere studier viser at for mye frie radikaler blant annet kan føre til sykdomsfremkallende betennelser.

Fører til aldring

Den nye studien konsentrerer seg om å se på de frie radikalenes betydning for at kroppens aldring, og hvordan denne prosessen kan bremses.

Dette er et område det har vært forsket forholdsvis lite på, ifølge forskerteamet ved University of Californa Los Angeles (UCLA).

- Det er velkjent at de frie radikalene spiller en viktig rolle for kroppens aldring. Men det har vært mindre fokus på hvilke mekanismer i kroppen som kan bekjempe de nedbrytende stoffene, kommenterer Dr. Andre Nel ved UCLA.

Brokkoli hjelper

Nå viser altså forsøk med laboratoriemus at brokkoli kan være en del av løsningen.

Forskerne knytter den positive effekten til det kjemiske stoffet sulforafane, som finnes i grønnsaken.

Ifølge studien utløser og stimulerer sulforafane en antioksiderende effekt fra gener, og enzymer i visse immunceller i kroppen.

Dermed bremses den nedbrytende effekten av immunforsvaret.

Musen ble “som ny”

I studien ble dette vist ved å fôre sulforafane til laboratoriemus som var “godt oppe i åra”, med naturlig svekket immunforsvar.

- Sulforafane førte til økt immunrespons, og immunforsvaret antok et nivå på linje med de yngre musene, kommenterer Hyon-Jeen Kim, som er hovedforfatter av undersøkelsen.

“På-bryter”

Forskerne tror at det kjemiske stoffet i brokkoli reagerer med det såkalte Nrf2-proteinet i kroppen.

Dette proteinet regulerer kroppens forsvar mot de frie radikalene, og kan “skru på” flere hundretalls gener og enzymer med antioksiderende effekt.

Ifølge forskerne avtar den naturlige effekten fra Nrf2-proteinet med alderen.

Nye medisiner

Hvis stoffet i brokkoli viser seg å kunne aktivere forsvarsverket mot de frie radikalene også hos oss mennesker, tror forskerne at dette kan føre til utviklingen av helt nye medisiner.

Ved å stimulere kroppens eget forsvar mot de skadelige frie radikalene, tror forskerne at hjerte- karsykdommer, leddsykdommer og kreft kan forebygges.

- Dette kan være særlig aktuelt i behandlingen av eldre mennesker, for å motvirke den naturlige svekkelsen av immunforsvaret, skriver forskerne i pressemeldingen.

- Spis brokkoli

Nå vil forskerne jobbe videre med å forstå hvordan kroppens immunforsvar eldes.

- Kanskje vil det vise seg at bekjempelsen av de frie radikalene bare er en del av det, sier Dr. Nel ved UCLA.

Inntil flere studier foreligger, har de amerikanske forskerne uansett en klar oppfordring: - Spis mer grønnsaker - og fremfor alt brokkoli!

Les mer:

Study finds that broccoli may help boost the aging immune system, UCLA.

Powered by Labrador CMS