En tredjedel av verdens befolkning er latent infisert med tuberkulosebakterien. Den kan utvikle seg til sykdom når immunforsvaret er svekket. Men kanskje kan et D-vitamintilskudd hjelpe millioner av mennesker som hvert år blir rammet av sykdommen, viser ny forskning. (Foto: Ruslan Guzov / Shutterstock / NTB scanpix)

D-vitamin kan hjelpe immunforsvarets kamp mot en av verdens farligste sykdommer

D-vitamin styrker immunforsvarets evne til å bekjempe tuberkulose, ifølge ny dansk studie.

Mer kunnskap om forsøket

I tillegg til at forskerne fant ut at interleukin 12 gjorde det mulig for D-vitamin og det naturlige molekylet interferon gamma å hjelpe mot tuberkulose samtidig, oppdaget de også en annen gunstig effekt av D-vitamin.

– D-vitamin motvirker også den skadelige effekten tuberkulose har på et annet viktig molekyl, cathelicidin, som immunforsvaret bruker i kampen mot tuberkulosebakterien. Det vil si at D-vitamin er avgjørende for produksjonen av cathelicidin, og samtidig hindrer ikke D-vitaminet produksjonen av interferon gamma, så lenge det er interleukin 12 til stede, forklarer Carsten Geisler.

Det er igjen med på å dokumentere D-vitaminets gunstige effekt på immunforsvarets evne til å bekjempe tuberkulose, mener han, men vedgår også at det mangler kliniske studier som kan fastslå effekten.

Millioner av mennesker fra fattige deler av verden blir hvert år rammet av tuberkulose.

Noe så enkelt som et tilskudd av D-vitamin kan kanskje forebygge sykdomstilfeller og gjøre at flere overlever. I 2015 kostet sykdommen omkring to millioner menneskeliv.

D-vitamin hjelper nemlig immunforsvaret med å bekjempe tuberkulosebakteriene, forklarer professor Carsten Geisler, som er en av forskerne bak den nye studien.

«Studien vår tyder på at det er en god idé å måle nivået av D-vitamin hos pasienter med tuberkulose. Er de lave, bør pasienten trolig få D-vitamin», skriver han i en e-post til videnskab.dk.

Geisler har gjennomført de innledende forsøkene sammen med blant andre postdoktor Martin Kongsbak-Wismann og doktorgradsstudent Anna Rode fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.

De har testet effekten av D-vitamin på celler fra blodgivere ved Rigshospitalet i København, men har ikke gjort kliniske forsøk.

– Et merkelig paradoks»

Egentlig var det en overraskelse at D-vitaminer ser ut til å ha en positiv effekt mot tuberkulose, forklarer Martin Kongsbak-Wismann.

– Ved infeksjoner produserer immunforsvaret et molekyl som kalles interferon gamma. D-vitamin demper faktisk produksjonen av dette molekylet. Hvordan kan det være en fordel? spør Kongsbak-Wismann.

Etter flere eksperimenter fant forskerne en forklaring:

Ved å tilsette stoffet interleukin 12, som produseres i kroppen under en tuberkuloseinfeksjon, og som øker produksjonen av interferon gamma, kunne D-vitaminene plutselig hjelpe immunforsvaret.

– Vi tilsatte stoffet interleukin 12, som normalt er til stede under en tuberkuloseinfeksjon, og da ble ikke produksjonen av interferon gamma hemmet av D-vitamin i samme grad som før. Dermed kan D-vitaminet motvirke den hemmende effekten tuberkulose normalt har på immunforsvaret, forklarer Carsten Geisler.

Trenger flere studier

Studien er interessant og overbevisende, men plasserer seg i en kontroversiell debatt om effekten av D-vitamin, påpeker Jens Lundgren, som er professor ved Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet.

– Forskning på D-vitamin er kontroversiell fordi dataene peker i mange forskjellige retninger. Det er ingen tvil om at personer med lavt nivå av D-vitamin har dårligere odds mot infeksjonssykdommer. Det vi ikke har kunnet vise, er at de blir friskere av tilskudd. Det må undersøkes i kliniske studier, sier han.

Studien kan gi håp om en lett tilgjengelig behandling, mener Carsten Geisler, men understreker samtidig at det er nødvendig med flere forsøk.

– Spesielt i fattigere land, der tuberkulose er mer utbredt og det medisinske tilbudet mer sparsomt, kunne D-vitamin være en gunstig behandlingsform, skriver han.

Referanse:

Anna K. O. Rode mfl: «Vitamin D Counteracts Mycobacterium tuberculosis-Induced Cathelicidin Downregulation in Dendritic Cells and Allows Th1 Differentiation and IFNγ Secretion, Frontiers in Immunology 2017, doi: doi.org/10.3389/fimmu.2017.00656.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS