Etter tre dager blir salmonellabakteriene konsentrert i kreftsvulsten 10.000 ganger, noe som er helt utrolig, mener professor Oluf Borbye Pedersen. (Illustrasjon: Tatiana Shepeleva / Shutterstock / NTB scanpix)
Salmonellabakterier utsletter kreft i mus
Forskere fra Sør-Korea har genmanipulert salmonellabakterier slik at de angriper kreftsvulster. Danske forskere er dypt imponert.
Salmonella søker mot kreftceller
At salmonellabakterien kanskje kan bli kreftforskeres nye våpen i kampen mot kreftsykdommer, skyldes en egenskap de deler med for eksempel kolibakterier og bifidobakterier.
Disse tre bakterietypene er anaerobe, noe som vil si at de trives best i oksygenfattige områder.
Nettopp denne egenskapen gjør at salmonellabakterier søker mot kreftceller inne i kroppen, siden de har dårlig blodtilførsel, mye celledød og dermed dårlige oksygenforhold.
Derfor vil bakteriene søke mot kreftsvulster og fungere som en trojansk hest.
Brukte gen fra vannbakterie
De sørkoreanske forskerne tok i bruk et gen i en bakterie som går under navnet Vibrio vulnificus.
De svømmer rundt ved hjelp av en liten hale som består av 40 ulike proteiner.
Ett av disse proteinene (FlaB) er spesielt effektivt for å aktivere kroppens immunforsvar ved å stimulere en bestemt signalvei, TLR5.
Dette angrepet er spesielt kraftig.
Dobbeltangrep mot kreftcellene
Immunforsvaret setter inn et dobbeltangrep mot kreftcellene.
Bakterienes lipopolysakkarider (LPS) aktiverer signalveien TRL4, som kaller til seg flere immunceller.
De angriper både bakterier og kreftceller.
Deretter sprøyter forskerne inn et stoff (L-arabinosis) som aktiverer bakterienes produksjon av proteinet FlaB, noe starter kroppens TLR5-svar.
Det gjør at kroppen sender enda flere kreftdrepende stoffer inn i svulsten.
Disse stoffene (cytokiner), som går under navnene TNF-alfa og Interleukin-1 beta, samt nitrogenoksid, er alle sammen kjent for å kunne hemme veksten av kreftceller.
Forskere fra Sør-Korea har tatt immunterapi til nye høyder. De har laget en ny superbakterie som kan utslette kreftsvulster.
De startet med en salmonellabakterie. Først sørget de for at den ikke fører til sykdom. Deretter har de satt inn et gen fra en helt annen bakterie, som gjør at de kan angripe kreft som trojanske hester.
Behandlingen setter i gang et kraftig motangrep fra kroppens immunforsvar, som også angriper spredningssvulster.
Forskerne klarte å kurere 11 av 20 mus som hadde fått overført tarmkreftsvulster fra mennesker.
– Bakterien motvirker kreft hos mus, og strategien kan kanskje brukes mot mange kreftsykdommer, skriver forskerne.
Studien er utført av blant andre professor Jung-Joon Min fra Chonnam National University Hwasun Hospital i Sør-Korea og nylig publisert i tidsskriftet Science Translational Medicine.
Hjelper kroppen med å knekke kreftceller
Oluf Borbye Pedersen er professor og forskningsdirektør hos Lundbeckfondcentret LuCamp og hos Novo Nordisk Foundation Senter for Basic Metabolic Research ved Københavns Universitet, og han har lest den nye studien.
Pedersen forteller at forskere de siste årene har forsøkt å bruke bakterier i kampen mot kreft, men at ingen har hatt særlig suksess.
Det kan de koreanske forskerne kanskje endre på.
– Det virker lovende. De har manipulert noen bakterier som sørger for at kroppens immunforsvar går til angrep på en kreftsvulst. Studien viser at bakteriene blir konsentrert i kreftsvulsten 10 000 ganger, noe som er helt utrolig, nærmest som et rakettangrep, sier Pedersen.
Kunnskap er 100 år gammel
Henrik Schmidt er overlege ved Kreftavdelingen ved Aarhus Universitetshospital i Danmark med ansvar for føflekkreftbehandling, der immunterapi er en viktig del.
Han er også en av Danmarks ledende eksperter på immunterapi. Han er imponert.
Schmidt mener at studien viser hvor viktig immunforsvaret er i kampen mot kreft.
Han forteller at forskere i mer enn 100 år har visst at bakterier kan spille en viktig rolle i kampen mot kreft ved å aktivere det medfødte immunforsvaret, men at det ikke har vært nok forskning på området. Det kan den nye studien endre på.
– Det er en veldig interessant studie som åpner opp for en viktig side av immunterapien. Det er stadig mer som tyder på at immunsystemet er nødvendig for vellykket immunterapi, og den nye studien peker på hvordan vi kan aktivere det effektivt, sier Schmidt.
Genmanipulerte salmonellabakterier
De sørkoreanske forskerne spleiset inn et lite gen som lager proteinet FlaB i salmonellabakterier, som de først hadde genmanipulert slik at de ikke var sykdomsfremkallende.
Deretter sprøytet de bakterien inn i blodet til mus som hadde tarmkreft tatt fra mennesker.
Salmonellabakteriene ble først konsentrert i musenes lunger, milt og lever. Det skjer fordi kroppen prøver å kvitte seg med dem.
Etter tre dager klarte bakteriene likevel å bevege seg til andre steder i kroppen, og de ble konsentrert 10 000 ganger i kreftsvulstene. Der gikk immunforsvaret straks i gang med å skille ut forsvarsstoffer som både angrep bakteriene og kreftsvulstene.
Etter 120 dager var kreftsvulstene borte i 11 av 20 mus.
– Veldig tankevekkende
Oluf Borbye Pedersen er svært imponert over at forskerne har skapt en bakterie som gjennomfører et dobbeltangrep på kreftsvulstene.
– Da begynner det virkelig å skje noe med kreftsvulstene. De ser ut til å forsvinne. Det er veldig tankevekkende. Det er kanskje det beste vi har sett av bruken av bakterier i kreftbehandling, sier Pedersen.
Referanse:
Jin Hai Zheng mfl: Twostep enhanced kreft immunotherapy with engineered Salmonella typhimurium secreting heterologous flagellin, Science Translational Medicine (2017), DOI: 10.1126/scitranslmed.aak9537. Sammendrag.
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.