Hormonendringene i forbindelse med kvinners menstruasjon gjør at kvinners hjerner ser ut til å endre seg. (Illustrasjonsfoto: Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix)

Kvinners hjerner vokser i løpet av menstruasjonssyklusen

Hjernen endrer seg i løpet av livet – og hvis man er kvinne, kan den endre størrelse hver eneste måned. 

8.3 2017 04:00

I løpet av menstruasjonssyklusen skjer det saker og ting i kroppen. Hormonnivået varierer, noe som endrer på humøret og sexlysten.

Men det har også andre konsekvenser. En ny studie viser at kvinners hjerner faktisk ser ut til å endre seg hver måned.

Deler av hippocampus, den delen av hjernen som er sentral for humøret, følelsene og hukommelsen, blir større i løpet av syklusen.

– Vi fant ut at parallelt med det stigende østrogennivået som leder opp til eggløsningen, blir hippocampus også større. Det gjelder både den grå og den hvite hjernesubstansen, forklarer hovedforfatteren Claudia Barth, som er ph.d.-student ved Max Planck-instituttet i Tyskland, i en pressemelding.

Studien er publisert online i Scientific Reports

Hjernen er størst rett før eggløsning

Forskerne bak studien studerte 30 kvinner og målte østrogennivået i blodet i løpet av menstruasjonssyklusen. Dessuten ble kvinnene MRI-skannet, slik at forskerne kunne måle størrelsen på forskjellige deler av hjernen.

Når østrogennivået steg, ble hippocampus litt større. Østrogennivået er høyest like før eggløsningen, og det er også da hippocampus er størst. Forklaringen ligger i hjernens synapser, som er forbindelser mellom nervecellene.

– Østrogennivåene endrer seg en god del i løpet av syklusen, og dyremodeller har vist at østrogen påvirker synapsedannelsen og nervenes støtteceller i hippocampus, skriver Ellen Løkkegaard i en e-post til videnskab.dk. Hun er overlege og klinisk førsteamanuensis ved Københavns Universitet og har ikke selv deltatt i studien.

Det er ikke første gang forskere har påvist at deler av hjernen endrer form i løpet av syklusen. Du kan blant annet lese om en lignende studie her, men da var ikke østrogennivået observert og satt i relasjon til hjernens størrelse.

Endring av atferd er et mysterium

Forskerne kan ikke si med sikkerhet om endringene av hjernen har betydning for kvinners atferd.

 – Hippocampus spiller en avgjørende rolle for hukommelse, humør og følelser. Det har tidligere blitt bevist at atferden til mus endrer seg med den månedlige syklusen, sier Clausia Barth i pressemeldingen.

Nå skal forskerne undersøke om det samme gjelder kvinner.

Viktig kunnskap i kampen mot PMDD

Studien er ikke bare kunnskap for kunnskapens skyld. På lang sikt er målet å lære mer om forholdet mellom hjerneendringene og premenstruelt dysforisk syndrom (PMDD).

PMDD påvirker en av tolv kvinner i dagene før menstruasjonen, og kan føre til humørsvingninger og angst.

– For å få en bedre forståelse for denne sykdommen må vi finne ut hvilken månedlig rytme hjernen i friske kvinner følger. Først da kan vi påvise forskjellene for personer med PMDD, sier medforfatter Julia Sacher i pressemeldingen.       

Referanse:

Protopopescu X mfl: «In-vivo Dynamics of the Human Hippocampus across the Menstrual Cycle». Scientic Reports 2016, doi: 10.1038/srep32833. Sammendrag.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Saker fra våre eiere

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Tidligere har det vært vanskelig å vite hvem som er i faresonen for akutt hjerteinfarkt. Nå kan blodprøver gi svaret på kort tid. 

Høgskolen i Oslo og Akershus

Er 0,999… med uendelig mange desimaler mindre enn 1 eller lik 1? Både folk flest og lærerstudenter svarer typisk det samme.

Universitetet i Oslo

Behandlingen er direkte rettet mot å redusere selvskading og selvmordstanker. Og den gir gode resultater.

Saker fra våre eiere

Universitetet i Oslo

For noen barn er det ekstra krevende med rop og skrik i skolegården, bøker som smelles igjen og stolbein som skraper mot gulvet.

NTNU

De over 65 år har like god effekt av operasjon for skiveprolaps i korsryggen sammenlignet med yngre pasienter.

Nordlandsforskning

Selskapet kan skyve svakstilte ut av utleiemarkedet, men også skape nye turistmål. Nå skal forskere finne ut hvilke konsekvenser Airbnb får i Norge.

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Enkle grep kan føre til markante livsstilsendringer og få folk til å leve sunnere, ifølge dansk forskning.

De regionale helseforetakene skal studere effekten av stamcellebehandling ved multippel sklerose. Forskningen inngår i regjeringens nye hjernehelsestrategi.

Folkehelseinstituttet slår fast at det var økt risiko for å få narkolepsi blant barn og unge som tok vaksinen mot svineinfluensa for syv år siden. Men noen av dem som ikke tok vaksinen, fikk også sovesyken.