Keramikk fra 500-tallet ble funnet under de arkeologiske undersøkelsene i Hellas.

Fant igjen 2500 år gammel storby i Hellas

Fem timer nord for Athen ligger Vlochós. Nå har arkeologer funnet ut at det beskjedne stedet ikke alltid vært så bortgjemt og glemt som i dag. I antikken var det en storby.

19.12 2016 13:29

Svenske, greske og britiske arkeologer har funnet keramikkskår, mynter og andre ting fra antikken gjemt under bakken på en ås i Thessaloniki.

Nå viser det seg at disse stammer fra det som ser ut til å ha vært en blomstrende storby i antikken.

– Vi fant et torg og en gatestruktur som viser at vi arbeider med en ekte storby. Området innenfor bymurene er på drøyt 40 hektar.

Det sier forskeren Robin Rönnlund ved Universitetet i Gøteborgs i en pressemelding.

40 hektar er omtrent på størrelse med frognerparken i Oslo.


Forskere har tidligere antatt at den vestlige Thessaloniki lå litt i bakevjen under antikken. Nye funn i Vlochós nord for Athen kan tyde på noe annet. (Foto: SIA/EFAK/YPPOA)

Rönnlund og en kollega kom tilfeldig over stedet i forbindelse med en annen undersøkelse i 2015. Nå leder doktorgradsstudenten Vlochos Archaeological Project (VLAP).

Prosjektet er et samarbeid mellom det svenske instituttet i Athen, britiske forskere og lokale arkeologiske myndigheter.

I løpet av september 2016 avdekket arkeologene mange hemmeligheter som har skjult seg under bakken i den 2500 år gamle storbyen. Kermamikkrester og mynt hjelper dem med å stadfeste hvor gammel byen er.

De eldste funnene viser seg å være fra ca. 500 før Kristi fødsel. Byens livligste periode har sannsynligvis vært 200 til 300 år før Kristus.

Oppe på åsen fins det rester av murer, tårn og byporter.

Arkeologer vet foreløpig svært lite om gamle byer i denne regionen. Mange forskere har tidligere antatt at den vestlige Thessaloniki lå litt i bakevjen under antikken. Dette funnet kan tyde på noe annet.

Prosjektet minner arkeologene om at det fortsatt finnes mye igjen å oppdage i gresk jord.

Tidligere i år skrev forskning.no at arkeologer fra Københavns Universitet har, i samarbeid med greske kolleger, funnet store mengder trekonstruksjoner fra det 500-tallet under en utgraving av Korints viktigste havneby.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Senter for internasjonalisering av utdanning

Synet på barn, lek og læring varierer sterkt mellom ulike land i Europa. Dette påvirker hverdagen til de ansatte i norske barnehager.

Høgskolen i Oslo og Akershus

Mange demente har lite muskler, mindre bevegelighet og dårlig kondisjon. Forskere etterlyser tilrettelagte treningsprogram.

NTNU

Verden spiser mer og mer sushi. Bare i Norge er forbruket tredoblet på ti år. Men den største delikatessen er i fare.

Saker fra våre eiere

Høgskulen på Vestlandet

Ein ny studie tyder på at du faktisk kan velja å oversjå dei skrikande musklane dine.

Høgskolen i Oslo og Akershus
Podcast:

Verdensledere er konstant urolig for hva Trump skulle komme til å buse ut med på Twitter. Hva kan de politiske konsekvensene bli? Og vil Twitter overleve Trump?

NTNU

I NRKs Anno får vi blant annet se hvordan folk forsvarte Norge på 1500-tallet. Da hadde alle våpenføre menn plikt til å holde våpen og stille opp i leidangen dersom de ble utkommandert.

Kronikk:

– Vi forventer at antall terrorangrep i Europa vil holde seg der de er eller kanskje øke litt, sa sjef for Etterretningstjenesten, Morten Haga Lunde, til NRK. Men hvorfor angriper IS egentlig europeiske mål?

Alkohol dreper og skader og gir oss skallebank. Hvorfor er menneskets historie likevel full av fyll?

I NRKs Anno får vi blant annet se hvordan folk forsvarte Norge på 1500-tallet. Da hadde alle våpenføre menn plikt til å holde våpen og stille opp i leidangen dersom de ble utkommandert.

Pueblofolket i New Mexico hadde et viktig handelssenter i Chaco-dalen i New Mexico. Men det kan ha vært et elendig matfat.