Keramikk fra 500-tallet ble funnet under de arkeologiske undersøkelsene i Hellas.

Fant igjen 2500 år gammel storby i Hellas

Fem timer nord for Athen ligger Vlochós. Nå har arkeologer funnet ut at det beskjedne stedet ikke alltid vært så bortgjemt og glemt som i dag. I antikken var det en storby.

19.12 2016 13:29

Svenske, greske og britiske arkeologer har funnet keramikkskår, mynter og andre ting fra antikken gjemt under bakken på en ås i Thessaloniki.

Nå viser det seg at disse stammer fra det som ser ut til å ha vært en blomstrende storby i antikken.

– Vi fant et torg og en gatestruktur som viser at vi arbeider med en ekte storby. Området innenfor bymurene er på drøyt 40 hektar.

Det sier forskeren Robin Rönnlund ved Universitetet i Gøteborgs i en pressemelding.

40 hektar er omtrent på størrelse med frognerparken i Oslo.


Forskere har tidligere antatt at den vestlige Thessaloniki lå litt i bakevjen under antikken. Nye funn i Vlochós nord for Athen kan tyde på noe annet. (Foto: SIA/EFAK/YPPOA)

Rönnlund og en kollega kom tilfeldig over stedet i forbindelse med en annen undersøkelse i 2015. Nå leder doktorgradsstudenten Vlochos Archaeological Project (VLAP).

Prosjektet er et samarbeid mellom det svenske instituttet i Athen, britiske forskere og lokale arkeologiske myndigheter.

I løpet av september 2016 avdekket arkeologene mange hemmeligheter som har skjult seg under bakken i den 2500 år gamle storbyen. Kermamikkrester og mynt hjelper dem med å stadfeste hvor gammel byen er.

De eldste funnene viser seg å være fra ca. 500 før Kristi fødsel. Byens livligste periode har sannsynligvis vært 200 til 300 år før Kristus.

Oppe på åsen fins det rester av murer, tårn og byporter.

Arkeologer vet foreløpig svært lite om gamle byer i denne regionen. Mange forskere har tidligere antatt at den vestlige Thessaloniki lå litt i bakevjen under antikken. Dette funnet kan tyde på noe annet.

Prosjektet minner arkeologene om at det fortsatt finnes mye igjen å oppdage i gresk jord.

Tidligere i år skrev forskning.no at arkeologer fra Københavns Universitet har, i samarbeid med greske kolleger, funnet store mengder trekonstruksjoner fra det 500-tallet under en utgraving av Korints viktigste havneby.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Billigere, merket og strategisk plassert mat funker best for at vi skal kjøpe sunne varer.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Nesten 7000 norske studenter tok utvekslingsopphold utenlands i 2016. Europa lokker stadig flere ut, mens færre velger USA.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Mens mengden plast i havet har vært mye debattert, blir ferskvann sjelden nevnt i det offentlige ordskiftet. Nå har to mastergradsstudenter funnet mikroplast også i hovedstadens elver. 

Saker fra våre eiere

Sykehuset Innlandet HF

Mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer får bedre livskvalitet og bedre helse når de får hjelp fra et behandlingsteam.

NTNU

Enkelte med diabetes merker knapt at blodsukkeret blir lavt. Det er uheldig om de for eksempel kjører bil. Nå vet vi mer om hvorfor.

NIBIO

– Dette viser at vi er nødt til å ta godt vare på den skogen vi har, påpeker forsker. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Arkeologene har aldri tidligere sett den typen gravkonstruksjon som en mektig viking ved Hørning på Øst-Jylland i Danmark er begravet i. Graven har antagelig hatt ett eller flere ekstra kamre.

Forskere har funnet et av de første, store palassene i Oaxaca-dalen, et viktig område i Mexicos historie.