Edderkoppen kan justere nettet slik at den vet om det er farlige fiender eller lekker kveldsmat som har landet i det.

Edderkoppen kan stemme nettet som et instrument

Edderkoppens nett er mer komplisert enn vi har trodd. En ny studie viser at edderkopper kan styre vibrasjonene som sendes gjennom nettet. Dermed kan de få beskjed om hvem eller hva som har kommet på besøk.

13.11 2016 04:00

For to år siden fant forskere fra Oxford University ut at edderkopper lager nettet på en måte som gjør at vibrasjonene forteller om det er et lekkert bytte eller en farlig fiende som er på besøk.

Nå viser et samarbeid mellom forskere fra Oxford Universitet og Universidad Carlos III de Madrid i Spania at nettet er like fintfølende som et musikkinstrument, og at edderkoppen kan kontrollere opplysningene som blir sendt igjennom det ved å justere ulike faktorer.

Det skriver sciencedaily.com.

Vibrasjonene er edderkoppens øyne

– Det er ikke nytt at edderkoppene bruker silke til å motta signaler, men det er nytt at man kan se at de kan justere det i detalj. De kan endre de fysiske egenskapene i silketrådene for å avgjøre om signalet kommer fra for eksempel en make eller fra vinden, sier Jesper Smærup Bechsgaard, som forsker på genetikk og evolusjon ved SpiderLab ved Aarhus Universitet.

Studien er basert på hjulspinnere. De lager de kjente hjulformede nettene.

Hjulspinnere ser veldig dårlig og bruker vibrasjoner fra nettet til å orientere seg.

Edderkoppen kan skreddersy nettet

Den nye studien bekrefter at edderkoppen kan «stemme» nettet. Den kan altså påvirke vibrasjonene i nettet ved for eksempel å endre på hvor stramt det er, hvor stiv silken er og hvordan nettet er konstruert.

Forskerne brukte kraftige lasere til å måle de veldig små vibrasjoner i et edderkoppnett. Deretter utviklet de datamodeller ved hjelp av matematiske analyser.

Med kombinasjonen av disse teknikkene kunne de undersøke sammenhengene mellom spredningen av vibrasjoner og silkematerialets egenskaper.

Referanse:

Mortimer, B. (m.fl) «Tuning the instrument: sonic properties in the Spider’s web», The Royal Society Publishing (2016), doi: 10.1098/rsif. 2016.0341

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Billigere, merket og strategisk plassert mat funker best for at vi skal kjøpe sunne varer.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Nesten 7000 norske studenter tok utvekslingsopphold utenlands i 2016. Europa lokker stadig flere ut, mens færre velger USA.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Mens mengden plast i havet har vært mye debattert, blir ferskvann sjelden nevnt i det offentlige ordskiftet. Nå har to mastergradsstudenter funnet mikroplast også i hovedstadens elver. 

Saker fra våre eiere

Sykehuset Innlandet HF

Mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer får bedre livskvalitet og bedre helse når de får hjelp fra et behandlingsteam.

NTNU

Enkelte med diabetes merker knapt at blodsukkeret blir lavt. Det er uheldig om de for eksempel kjører bil. Nå vet vi mer om hvorfor.

NIBIO

– Dette viser at vi er nødt til å ta godt vare på den skogen vi har, påpeker forsker. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Øyvind Pedersens flokk med alkefugler og en hjort på Hitra fotografert av Bernt Østhus er blant naturbildene som får hederlig omtale i Sony World Photography Awards.

Laboratoriemus som blir plukket opp etter halen, blir redde og klarer ikke jobben sin. Forskere tror de har funnet en løsning på problemet.