For å få et godt inneklima er det først og fremst viktig å lufte. Gjerne fem minutter om dagen, men helst ti. Og det bør bli gjennomtrekk. (Illustrasjonsfoto: MJTH/Shutterstock/NTB scanpix.)

Slik får du et godt inneklima hjemme

Sørg for å lufte og gjøre rent. Så langt henger du kanskje med. Men visste du at du bør ha soveromsdøren åpen om natten? Her kommer åtte råd for et bedre inneklima.

I gamle dager fantes det knapt et hjem som var fritt for trekk. Du burde helst ha et par skikkelig gode ullsokker for å holde varmen om vinteren.

I dag har vi tette lister og vinduer, og vi gjør det vi kan for å spare på energien.

Hvis du fryser, kan du bare skru opp radiatoren.

Den naturlige utluftingen i boligene våre har med andre ord blitt dårligere. Det stiller større krav til oss som brukere av boligene, mener professor i inneklima ved DTU Bygg, Geo Clausen:

– Boligene er tette og har en kontrollert ventilasjon, og derfor oppstår det en risiko for at vi ikke oppfører helt lurt i boligen vår. Kanskje lager vi mat en hel dag, eller hele familien bestemmer seg for å dusje lenge med døren åpen. Det slår negativt ut på inneklimaet vårt.

Noen faktorer er ikke til å komme utenom – Clausen bor for eksempel selv i et villastrøk med brenselsrøyk. Forskere har fastslått dette er en veldig belastende faktor for inneklimaet.

Men det er flere ting du selv kan gjøre for å få et bedre inneklima, ifølge professoren. Nedenfor får du en liste med de beste rådene hans. Visste du for eksempel at du burde ha soveromsdøren åpen om natten?

1. Luft ut flere ganger daglig

Du er kanskje ikke så overraskende. Det er viktig å lufte ut – sunn fornuft, ville nok de fleste nok si.

Men likevel er det noe vi ikke alltid husker på, ifølge Clausen.

– Det tar jo ikke lang tid å lufte, men du må altså huske på å gjøre det.

Luft ut flere ganger om dagen, gjerne fem minutter av gangen, men helst ti. Og da er det ikke nok bare å åpne et vindu i den ene enden av huset og forvente at det sprer seg til resten av boligen.

– Det må gjennomtrekker til. Luft ut før du drar på jobb om morgenen og når du kommer hjem igjen om ettermiddagen. Da er du godt på vei.

– Enda bedre er det hvis du også lufter før du skal legge deg om kvelden.

En ikke-representativ studie fra CISBO-ER (Center for Indeklima og Sundhed i Boliger) på én enkelt bolig viste at ti minutter med ett åpent vindu ga tre prosents utskiftning av luften i hjemmet.

Fire ganger ti minutter med gjennomtrekk ga til derimot et luftskifte på 32 prosent.

Clausen anbefaler også at du åpner vinduet når du lager mat for å unngå vanndamp og forbrenningsprodukter, for eksempel fra matlaging med gass.

2. Ikke tørk klærne dine inne og luft grundig ut etter et bad

Tenk deg at du henger opp en klesvask inne. Da vil alt vannet som fordamper fra de våte klærne, forsvinne inn i vegger, paneler og gulvtepper.

– Det har jo ingen andre steder å gjøre av seg, sier Clausen.

Vanndamp er i det hele tatt noe av det verste for inneklimaet. Fukten kan nemlig føre til muggsopp og det vil du virkelig ikke ha i hjemmet ditt, ifølge inneklimaeksperten.

– Vi mener at det er grunnleggende usunt. Noen mennesker reagerer på gassene og mikropartiklene som muggsopp avgir, og det er ingen tvil om at det forverrer astmalidelser.

– Muggsopp er den primære bekymringen når vi snakker om inneklima.

Men faktisk er det nettopp med fukt at vi ødelegger for oss selv aller mest, ifølge Clausen.

Det kan være når vi lager mat eller når vi har vært på badet med alt det innebærer av bading og dusjing og glemmer å lufte etterpå. En familie på fire produserer i gjennomsnitt omkring ti liter vann til boligen om dagen.

Det tilsvarer en bøtte med vann.

Derfor er rådet hans: Tørk – i den grad du har mulighet til det – klærne dine ute. Hvis du bor i leilighet, så tørk klærne inne på badet eller på toalettet, hvor det er utsuging, og du kan lukke døren.

Luft grundig ut etter at du har badet eller dusjet og i det hele tatt i forbindelse med alle aktiviteter som skaper fukt – alt fra potetkoking til sex.

3. Ha en jevn og riktig temperatur i alle rom

Ikke skru av varmen helt i rom du ikke bruker.

I et uoppvarmet rom blir nemlig overflater kalde, og i kombinasjon med fukt skaper dette kondens på disse overflatene.

Kondens er vann, og når du har vann oppstår det lynraskt mugg.

– Rom har best av å være oppvarmet. Vi kjenner nok alle sammen noen som skrur av varmen i et rom de ikke bruker så mye, men det bør de altså ikke.

– Et rom skal helst ikke være kaldere enn 18–19 grader, sier Clausen.

Dette gjelder særlig på soverommet, hvor mange liker å holde en lav temperatur. Her er det faktisk spesielt viktig med riktig temperatur.

Det skyldes at vi mennesker avgir mye fukt når vi sover.

En løsning kan være å holde døren til soverommet åpen om natten. På den måten kan du utnytte husets volum så det ikke blir altfor høy fuktighet i det ene rommet.

Generelt er det imidlertid badet som er den verste synderen i fuktsammenheng, ifølge Clausen.

Løsningen: Korte badeseanser, grundig utlufting og lukket dør til resten av huset, hvis badet er utstyrt med en form for ventilasjon, som de fleste bad heldigvis er.

Beklager, men du må gjøre rent. Og du bør også ta en storrengjøring med jevne mellomrom (Illustrasjonsfoto: nata-lunata/Shutterstock/NTB scanpix.)

4. Bruk få og helsemerkede rengjøringsmidler

Når rettet du sist et kritisk blikk på rengjøringsmidlene som står under vasken din?

Antakelig er det lenge siden. Kanskje har du aldri gjort det.

Hvis det var opp til Geo Clausen, gikk vi alle sammen hjem i dag, åpnet skapet under vasken og kastet halvparten av rengjøringsproduktene som står der.

Det er nemlig ikke nødvendig å ha et hav av forskjellige produkter stående.

– Se på dem og spør deg selv: Trenger jeg virkelig 30 forskjellige rengjøringsmidler?

– Undersøk hvordan produktene er merket. Vi trenger ikke så mange rengjøringsmidler. Litt håndkraft vil i de fleste tilfeller kunne gjøre samme nytten.

– Det er jo ingen grenser for hva som finnes av spesialprodukter. Mitt råd er å begrense bruken, gjerne til noen produkter som ikke inneholder for mye parfyme og luktstoffer, sier Clausen.

5. Gjør ofte rent og ha storrengjøring én gang i året

Når du har kastet ut halvparten av rengjøringsmidlene dine, bør du til gjengjeld begynne å bruke de du har igjen.

Rengjøring er nemlig veldig for å ha et sunt inneklima.

Igjen er det kanskje snakk om banaliteter, men ikke desto mindre er det en banalitet som veldig mange av oss glemmer, mener Clausen.

– Her sitter jeg og er professor i inneklima og skal gi råd til folk, men mange av disse rådene jo gamle.

– Veldig mange unge mennesker i dag har ikke den samme tradisjonen for å fjerne støvet som hoper opp seg i hjemmet.

– De har kanskje heller ikke tradisjon for å ta denne årlige storrengjøringen som generasjonene før oss hadde.

– Dette med at du setter av en helg, får ut alle teppene og kommer deg opp på stigen og tørker støv der du normalt ikke gjør rent. Det er faktisk viktig, sier Clausen og fortsetter:

– Støv har en stor overflate hvor det setter seg veldig mange stoffer, ikke minst ftalater, som vi vet er usunt. Jo lengre støvet ligger der, jo verre blir det, fordi det rekker å samle flere og flere stoffer.

Professoren vil ikke gi noen anbefaling om hvor ofte vi bør støvsuge, men sier anslår at det er lurt å gjøre det en gang i uken.

Han anbefaler dessuten at vi prøver å innrette hjemmene våre slik at det er lett for oss å komme til støvsugeren og støvkluten.

6. Ikke røyk innendørs

– Det er rett og slett tåpelig å gjøre og bør ikke engang kommenteres. Hvis det er aktiv røyking i boligen, hjelper det ikke så mye hvor flink du er ellers.

Røyking påvirker inneklimaet så mye at det er i en egen liga.

7. Få utbedret vannskader med en gang

– Det er ganske innlysende, men vi ser at folk kan ha vannskader de ikke gjør noe med. Dette er historien om fukt og mugg om igjen: Det er ikke bra for oss, og vi bør ikke leve med det i hjemmene våre.

8. Vedlikehold ventilasjonsanlegg

– Igjen: Det gir seg selv, men jeg vil gjerne ha med den på listen fordi vi kommer til å se flere ventilasjonsanlegg i fremtidens energieffektive bygg.

Disse ventilasjonsanleggene er en måte å overholde reglene for nybygg om energibesparing på.

– Men altså helt kort: Sørg for at de virker og tilpass dem til boligen din. Vi blir stadig mer grad avhengig av ventilasjonsanlegg for utlufting. Derfor er det viktig at de virker.

© Videnskab.dk. Oversatt av Marianne Nordahl for forskning.no.

Powered by Labrador CMS