Hvorfor dro de ut i viking? Det håper forskerne nå å finne flere svar på. (Illustrasjon til Olav den helliges saga fra Snorres kongesagaer/Wikimedia Commons.)

De første vikingtoktene kan ha vært jakt på slaver og kvinner

Vikingtoktene begynte ikke med plyndringen av Lindisfarne, men tidligere, mener forsker.

23.4 2016 04:00

8. juni i år 793 angrep en flokk fremmede krigere et kristent kloster på øya Lindisfarne ved den engelske østkysten.

De ødela klosteret, drepte munkene og stakk av med så mange skatter som skipene deres kunne bære.

Historikerne har lenge trodd at nettopp dette angrepet var starten på vikingenes plyndringstokter, men arkeolog Neil Price ved Uppsala Universitet i Sverige har en mistanke om at de begynte mye tidligere.

Det skriver ScienceMag.org.

Price og kollegene hans har nettopp fått tildelt seks millioner dollar – eller nesten 50 millioner norske kroner – til prosjektet der de vil finne ut hva var som fikk vikingene til å dra ut i verden.

– De sosiale mekanismene foregår lenge før (Lindisfarne, red.), sa han på det årlige møtet ved Society of American Archaeology.

Få kilometer fra kontoret til Price i Uppsala møttes vikingledere og krigere hver vår for å planlegge plyndringstokter til fjerne land.

Nå skal Price og kollegene hans forske på hvilke økonomiske og sosiale krefter som satte i gang vikingtiden.

I stedet for å lete etter nye funn vil forskergruppen i snarere undersøke gamle funn med mer moderne metoder, som for eksempel isotopanalyser.

– Prosjektet til Price går til kjernen av det som alle vikingforskere spør seg: Hvorfor var det nettopp vikingene som dro ut? Det sier Jan Bill som er arkeolog på Kulturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo, til ScienceMag.

– Bare det å systematisere eldre utgravinger og publisere dem skikkelig vil fortelle oss mye om bakgrunnen for vikingtiden, sier arkeolog ved Oxford University, Marek Jankowjak, til ScienceMag. Han er ikke med på prosjektet.

Blant annet har forskere mellom 2008 og 2012 oppdaget to begravde vikingskip på den estiske øya Saaremaa i Østersjøen, 250 kilometer fra den svenske kysten. En karbon 14-datering at viste skipene var nesten hundre år eldre enn tidspunktet for plyndringen på Lindisfarne.

I skipene fant arkeologer både soldater og kvinner, og ifølge Price kan de første vikingtoktene ha begynt fordi det oppsto et behov for slaver.

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Saker fra våre eiere

Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Billigere, merket og strategisk plassert mat funker best for at vi skal kjøpe sunne varer.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Nesten 7000 norske studenter tok utvekslingsopphold utenlands i 2016. Europa lokker stadig flere ut, mens færre velger USA.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Mens mengden plast i havet har vært mye debattert, blir ferskvann sjelden nevnt i det offentlige ordskiftet. Nå har to mastergradsstudenter funnet mikroplast også i hovedstadens elver. 

Saker fra våre eiere

Sykehuset Innlandet HF

Mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer får bedre livskvalitet og bedre helse når de får hjelp fra et behandlingsteam.

NTNU

Enkelte med diabetes merker knapt at blodsukkeret blir lavt. Det er uheldig om de for eksempel kjører bil. Nå vet vi mer om hvorfor.

NIBIO

– Dette viser at vi er nødt til å ta godt vare på den skogen vi har, påpeker forsker. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Arkeologene har aldri tidligere sett den typen gravkonstruksjon som en mektig viking ved Hørning på Øst-Jylland i Danmark er begravet i. Graven har antagelig hatt ett eller flere ekstra kamre.

Forskere har funnet et av de første, store palassene i Oaxaca-dalen, et viktig område i Mexicos historie.