Møt Aphonopelma johnnycashi, en hittil ukjent tarantell fra California.

Møt edderkoppen Johnny Cash

Forskere har oppdaget intet mindre enn 14 nye taranteller i USAs sørlige stater. En av dem har fått navnet Johnny.

6.2 2016 04:00

Få grupper av leddyr er så berømte som tarantellene. De svære, hårete edderkoppene er kjent for de fleste, igjennom filmer og grøssverdige bilder og videoklipp.

Likevel vet vi forbausende lite om dyras utbredelse i USA, skriver forsker Chris Hamilton i en pressemelding. Han og kollegaene har imidlertid gjort noe med saken.

De har brukt ti år på å lete etter taranteller i 12 stater. Ferden har gått fra tørre ørkener og forblåste fjell til folks bakgårder.

Eller områdene rundt Folsom Prison i California, der forskerne altså snublet over Johnny Cash. Ikke den avdøde artisten altså, men en til da ukjent tarantell. Den ble oppkalt etter sangeren på grunn av sin svarte drakt og levestedet nær fengslet som opptrer i en av Cashs mest kjente låter.

Medregnet overnevnte Johnny - eller helt korrekt Aphonopelma johnnycashi - fant forskerne til sammen 29 arter taranteller, hvorav 14 var ukjente.

Hele gjengen er nå listet i det gratis tilgjengelige forskningstidsskriftet ZooKeys.


Hva ville Cash selv ha syntes om å få en tarantell oppkalt etter seg? Ikke godt å si. Her fra en konsert i Bremen i 1972.

Referanse:

C. A. Hamilton, B. E. Hendrixson, J. E. Bond, Taxonomic revision of the tarantula genus Aphonopelma Pocock, 1901 (Araneae, Mygalomorphae, Theraphosidae) within the United States, ZooKeys, 2016, doi: 10.3897/zookeys.560.6264. 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Emneord

Saker fra våre eiere

Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Billigere, merket og strategisk plassert mat funker best for at vi skal kjøpe sunne varer.

Senter for internasjonalisering av utdanning

Nesten 7000 norske studenter tok utvekslingsopphold utenlands i 2016. Europa lokker stadig flere ut, mens færre velger USA.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Mens mengden plast i havet har vært mye debattert, blir ferskvann sjelden nevnt i det offentlige ordskiftet. Nå har to mastergradsstudenter funnet mikroplast også i hovedstadens elver. 

Saker fra våre eiere

Sykehuset Innlandet HF

Mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer får bedre livskvalitet og bedre helse når de får hjelp fra et behandlingsteam.

NTNU

Enkelte med diabetes merker knapt at blodsukkeret blir lavt. Det er uheldig om de for eksempel kjører bil. Nå vet vi mer om hvorfor.

NIBIO

– Dette viser at vi er nødt til å ta godt vare på den skogen vi har, påpeker forsker. 

Forskeren forteller:

Når ungdom presses til å drive med idrett, og voksne bestemmer hvordan de skal gjør det, da blir idrettsungdom lei. Men du kan unngå at barna dine mistrives, blir stresset og presterer dårlig på sikt.

Dinosaurenes historie må skrives om, sier britiske forskere etter en ny enorm analyse. Det vil uten tvil ryste fagfolk verden over, men hvis forskerne har rett, løser de flere uløste gåter.

Øyvind Pedersens flokk med alkefugler og en hjort på Hitra fotografert av Bernt Østhus er blant naturbildene som får hederlig omtale i Sony World Photography Awards.

Laboratoriemus som blir plukket opp etter halen, blir redde og klarer ikke jobben sin. Forskere tror de har funnet en løsning på problemet.