Hvis du opplever smerter når du skifter fra naturgress til kunstgress, kan du med fordel legge inn en såle i fotballskoene. Det viser ny dansk forskning. (Illustrasjonsfoto: Microstock)
Slik trener du smertefritt på kunstgress
Overgangen fra naturgress til kunstgress gjør vondt for mange fotballspillere. Men et enkelt triks fjerner smertene helt, viser ny forskning.
Fakta
Mange fotballspillere misliker kunstgress. Ballen ruller raskere enn på naturgress, og sklitaklinger kan gi brannsår.
Peter Krustrups forskning viser at spillet endrer karakter på kunstbaner, med langt flere korte, flate pasninger og langt færre sklitaklinger.
Kunstige gresstepper blir hele tiden videreutviklet, slik at de føles mer som ekte gress. Det er spesielt på eldre kunstgressanlegg at spillerne opplevde smerter.
Flere hundre tusen fotballspillere er nå i gang med vintertreningen. Det betyr at gressunderlaget blir skiftet ut med et kunstunderlag av gummi og syntetiske fibre.
Overgangen er imidlertid ikke helt friksjonsfri, og mange får vondt i beina og ryggen. En gammel korsbåndsskade eller meniskskade kan også gjøre et comeback.
For profesjonelle fotballspillere er dette et stort problem. Ny forskning viser imidlertid at det finnes en enkel løsning. Det forteller Søren Kaalund, som er lege for den danske fotballklubben AaB og for det danske landslaget.
– Fotballsko er laget av plast, så de er ikke støtabsorberende. Ved bruk av en støtabsorberende såle, vil overgangen bli smertefri for de fleste. Det har vi praktisert lenge i AaB, og nå har vi også fått det vist vitenskapelig, forteller Kaalund, som har sin egen ortopedkirurgiske klinikk i Ålborg.
Resultatet er publisert i tidsskriftene Journal of the American Podiatric Medical Association og Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy.
Femdobling i antallet baner
Professor Peter Krustrup fra Københavns Universitet bekrefter at kunstgress fører til smerter. Krustrup synes den nye studien er veldig aktuell.
– I Danmark har antallet kunstgressbaner gått fra 45 til 210 på bare seks år. I elitemiljøene er det imidlertid en spesiell utfordring, sier Krustrup.
Det er ikke bare forskere og leger som vil unngå at spillerne opplever smerter i bein og rygg. Det samme gjelder trenerne. De opplever at spillerne ikke kan yte 100 prosent på treningen når det blir smerter muskler og ledd.
Derfor henvendte AaBs trenere seg til Søren Kaalund. Kaalund tok igjen kontakt med Pascal Madeleine fra Aalborg universitet.
– Når man går fra naturgress til kunstgress, er det mye kroppen må venne seg til. Spillestilen endrer seg fordi banen blir raskere. Vi ville undersøke om innleggssåler kunne hjelpe, sier Madeleine.
Fjernet smerter fullstendig
De to forskerne undersøkte 75 spillere fra AaBs ungdomsrekker.
En gruppe fikk innleggssåler i fotballskoene. De følte ikke mer smerte enn ved trening på naturgress. De som ikke fikk såler, opplevde problemer på grunn av overgangen.
– Det er en forholdsvis billig og enkel intervensjon. Det gjør at man unngår smertene, konstaterer Madeleine.
Smerter gir ikke skader
Peter Krustrup mener imidlertid det er for tidlig å anbefale støtabsorberende såler til alle.
– Mange spillere bare hadde lite smerter uansett hvilken såle de brukte. Det var også flere spillere som ikke gjennomførte studien fordi de ikke likte sålene. Men alt i alt er det spennende resultater det absolutt er verdt å følge opp, sier Krustrup.
Søren Kaalund og Pascal Madeleine slår dessuten fast at smertene ikke er mer enn ubehag, og at de ikke øker risikoen for skader å spille på kunstgress. Derfor ser de ingen grunn til å komme med generelle anbefalinger.
Referanser:
P. Madeleine m.fl.: Pressure pain sensitivity changes after use of shock-absorbing insoles among young soccer players training on artificial turf: a randomized controlled trial, Journal of Orthopaedic # Sports Physical Therapy, DOI: 10.2519/jospt.2014.5117 (sammendrag)
S. Kaalund og P. Madeleine:Effects of shock-absorbing insoles during transition from natural grass to artificial turf in young soccer players a randomized controlled trial, Journal of the American Podiatric Medical Association, DOI: 10.7547/0003-0538-104.5.444 (sammendrag)
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.