Hormonforstyrrende ftalater finnes i blant annet klær og plastposer. Stoffene er en trussel for menns evne til å få barn. (Foto: Microstock)
Hormonforstyrrende stoffer kan gjøre menn mer feminine
Menn som blir utsatt for hormonforstyrrende stoffer under fosterstadiet kan produsere mindre mannlig kjønnshormon og få dårligere sædkvalitet.
Ftalater
Ftalater er en stoffgruppe som mykgjør plast. De finnes i mange industrielle produkter. Vi får dem inn i kroppen gjennom mat og luft.
Anogenital avstand
Anogenital avstand måles mellom anus og kjønnsorganene. Hos jenter og kvinner er den avstanden kortere enn hos menn. Ved å måle den anogenitale avstanden på et menneske eller et dyr kan man avgjøre hvor mye testosteron det var utsatt for under graviditeten.
Sunn sæd
Sæd er sunn når det er mer enn 40 millioner sædceller per milliliter og mer enn 9 prosent av dem er sunne og friske.
I løpet av de siste tiårene har menn blitt mer kvinnelige. Årsaken skal finnes i hormonforstyrrende stoffer i mange av de produktene vi omgir oss med. Blant annet plast, møbler, klær og emballasje.
Det kom nylig frem på konferansen Hormonforstyrrende stoffer – status og trender, ved Rigshospitalet i Danmark.
Det ser ut til at en stoffgruppe, såkalte ftalater, fører til kortere avstanden mellom anus og penis, det forskerne kaller anogenital avstand
– De mødrene som er mest eksponert for ftalater har større risiko for å føde gutter med kortere anogenital avstand, sa forskningsleder Anna-Maria Andersson fra Avdeling for vekst og reproduksjon ved Rigshospitalet.
Ftalater er stoffer som mykgjør plast. De finnes i mange industrielle produkter, og vi får dem inn i kroppen gjennom mat og luft.
Mindre testosteron
Det er flere ting som tyder på at menn har fått mer kvinnelige kropper.
– Det er sammenheng mellom en kortere anogenital avstand og at testiklene ikke faller ned i pungen. Samtidig gir det lavere sædkvalitet, sa Andersson.
I 2012 viste en undersøkelse fra Rigshospitalet at sædkvalitet blant unge danske menn hadde falt markant. Bare 23 prosent hadde optimal sædkvalitet.
– Samtidig har det vært et fall i testosteronnivåene, fortalte professor Niels Erik Skakkebæk, som også arbeider ved Rigshospitalet.
Gutter som ikke danner nok mannlige kjønnshormoner – spesielt testosteron – kan ikke komme i puberteten. Da kan det bli nødvendig å gi testosteronbehandling.
– Veldig mange menn henvender seg til legen for å få testosteronbehandling, både i USA og Danmark. Tre store undersøkelser fra USA, Danmark og Finland har vist det samme: Testosteronnivået har falt fra 1980-tallet og frem til i dag, sa Skakkebæk.
– Man vet ikke hvorfor. Fedme kan være en forklaring. Men samtidig er det en trend i forhold til kjønnsmisdannelser. Og jeg tror det er en sammenheng mellom disse trendene.
Kombinasjonseffekter
Det er vanskelig å gjennomføre forsøk med hormonforstyrrende stoffer på mennesker. Men undersøkelser av rotter viser at de kan ødelegge mannlige kjønnsorganer.
Spesielt farlige blir stoffene når de blandes. Da oppstår det kombinasjonseffekter.
Professor Ulla Hass fra Fødevareinstituttet ved Danmark Tekniske Universitet har gjennomført et forsøk med 13 forskjellige hormonforstyrrende stoffer som ble gitt til rotter. Hver for seg var de nokså ufarlige – men når de ble blandet, var resultatet uhyggelig.
– Vi så en rekke kombinasjonseffekter. Den anogenitale avstand ble mindre, de fikk brystvorter, og det var misdannelser på penisene. De fikk spaltede peniser, hvor penisknokkelen ikke var omsluttet av vev. Det var omkring 60 prosent av hannungene som hadde disse problemene. Så dette er store effekter, sa Hass.
Problemet er at forskerne ikke kan fortelle myndighetene akkurat hvilke stoffer som bør forbys.
– Det drypper ned i et beger, og til slutt flyter begeret over. Det er så vanskelig å si hva det var årsaken, sa Hass.
Solkrem rammer sædceller
Helt nye studier tyder på at en kombinasjon av hormonforstyrrende stoffer kan endre på oppførselen til sædceller hos mennesker.
Det fortalte doktorgradsstipendiat Anders Rehfeld fra Avdeling for vekst og reproduksjon ved Rigshospitalet. Han testet 100 ulike stoffer, og 33 førte til en uheldig reaksjon hos sædcellene.
Normalt svømmer sædceller raskt av sted opp til egget i kvinnen. Når de når til egget, møter de stoffet Ca2+. Det får sædcellene til å slå vilt med halene, slik at de kan trenge inn i egget og befrukte det.
De 33 kunstige stoffene påvirker sædceller på samme måte. Det kan gjøre at sædcellene pisker med halene altfor tidlig.
De ender opp med å svømme rundt i sirkel og sliter seg ut lenge før de når egget.
– Jeg testet om ti av stoffene ga kombinasjonseffekter. Det ga det en stor effekt. Det kan dessuten tenkes at reaksjonen er enda større med flere stoffer, sa Rehfeld.
Studien hans viser at det særlig var UV-filtre i solkrem og på klær som skapte den uheldige effekten.
Tidligere er det vist at disse filtrene finnes i sæden hos menn som smører seg med solkrem. Nå vil Anders Rehfeld undersøke om stoffene også kan finnes i kvinner.
© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.