Det kan være helseskadelig for andre å sitte i samme bil som en som røyker, særlig for de som allerede har sykdommer som astma. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Én time i røykfylt bil merkes på kroppen

Helseskadelige stoffer ble funnet i ikke-røykere etter bare én time i bil sammen med noen som røyket. Selv om vinduet var åpent.

Det er ikke ukjent at passiv røyking kan ha helseskadelig effekt. Puster man inn røyken, blir man utsatt for de samme giftstoffene som det røykeren gjør.

Så hvilken effekt har det å sitte i samme bil som en røyker? De fleste tenker kanskje at det ikke vil gjøre så stor skade, så lenge vinduet står på gløtt.

Men selv ikke en glippe på ti centimeter er nok.

Alle vinduer åpne

I en ny studie, publisert i tidsskriftet Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention, ville forskere undersøke hvor skadelig det kan være å sitte i bil sammen med noen som røyker.

Studien tok utgangspunkt i en forholdsvis liten gruppe på 14 ikke-røykere, som satt hver sin tur i en bil sammen med en røyker. I løpet av en time, røkte personen tre sigaretter. Alle vinduene hadde en ti centimeter stor glippe.

Forskerne hadde på forhånd tatt urinprøver fra ikke-røykerne, slik at de kunne sammenligne med prøver de tok etter oppholdet i bilen.

Prøvene viste en betydelig økning av ulike giftstoffer som forbindes med røyking, og i større forstand også forbindes med kreft og hjerte- og kar-sykdommer.

Lite som skal til

- Dette viser at bare ved å sitte i bil sammen med røykere, puster ikke-røykere inn en mengde av potensielt farlige stoffer fra tobakk-røyk som henger sammen med kreft, hjertesykdom og lungesykdom, sier Gideon St. Helen i en pressemelding. Hun er hovedforskeren bak studien.

Forskeren advarer særlig mot at barn og voksne med helseproblemer som astma og hjertesykdom, sitter i en røykfylt bil.

Likevel trekker St.Helen trekker fram at bilen sto stillestående, og det kan ha en annen effekt når man kjører med ventilasjonsanlegget på.

Referanse:

St.Helen, G. (et.al) Intake of Toxic and Carcinogenic Volatile Organic Compounds from Secondhand Smoke in Motor Vehicles. Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention (2014) 

Powered by Labrador CMS