Annonse
Småbarna er nysgjerrige på omverdenen. De er interessert i mange nye ting og vil ha en innsikt og læring i det meste som er rundt dem. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ikke lett å lure en femåring

Femåringer vurderer informasjon kritisk og blir skeptisk til folk som tar feil.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Små barn har mye å lære om verdenen rundt seg - alt fra alfabetet til hvordan de skal knytte skolissene. Og barna er avhengige av at voksne hjelper dem i læringsprosessen.

Men voksne har også en tendens til å skrøne og feilinformere barna, for det er ikke alltid de vil fortelle de små hele sannheten. For små barn er det ikke alltid lett å klare å skille mellom sant og usant.

En ny studie utført av tre canadiske forskere, viser at barn i femårsalderen blir skeptiske til voksne som har snakket usant eller tatt feil.

Selvsikkert tull eller nølende sannhet

Undersøkelsen er publisert i tidsskriftet PLoS ONE av forskere ved instituttene for psykologi ved Concordia universitet og University of British Columbia,

96 barn på fire-fem år var med i studien. Formålet var å finne ut om barna la mest vekt på selvsikkerhet eller troverdighet når de skulle finne ut om noe var sant.

Barna ble vist korte videoklipp med to voksne kvinner som snakket om forskjellige dyr. Barna fikk også utdelt bilder av dyrene og de to kvinnene.

Først snakket kvinnene om dyr barna kjente til fra før. Den ene sa ting som var korrekte, men med nølende stemme: “Hmm, jeg tror hvaler bor i vannet”.

Den andre kvinnen ga feilinformasjon med trygg og selvsikker stemme: “Det vet jeg! Hvaler bor under bakken!”

Barna ble deretter vist videoer av de samme kvinnene som snakket om fremmede dyr. Den selvsikre kvinnen ga fakta om dyret med overbevisning, mens den usikre kvinnen fortalte like nølende om dyret som første gangen.

Til slutt spurte forskerne barna hvem de trodde på. Det viste seg at barna først trodde på den selvsikre kvinnen, men etter at de oppdaget at hun tok feil om hvalen, fikk de problemer med å tro på henne igjen. 

Barna trodde mer på kvinnen som hadde troverdighet, selv om hun kom med informasjonen nølende og usikkert. 

Ikke så godtroende allikevel

Studien viste stor forskjell på fire- og femåringer i hvordan de behandlet informasjonen kritisk. Blant fireåringene var det like mange som mente at den selvsikre kvinnen snakket sant som den usikre. Men deltakerne på fem år trodde langt oftere på den kvinnen som de skjønte snakket sant, selv om hun var forsiktig i uttalelsene sine. 

De canadiske forskerne mener funnene er viktige for lærere, foreldre og andre omsorgspersoner. De gir innsikt i barnas sosiale utvikling, skepsis og deres evne til kritisk tenkning.

Selv om mange mener at barnehagebarn er godtroende, må de voksne ta høyde for at de faktisk er ganske flinke til å vurdere informasjonskilder, mener forskerne. 

 Referanse:

Brosseau-Liard P. mfl: You Seem Certain but You Were Wrong Before: Developmental Change in Preschoolers’ Relative Trust in Accurate versus Confident Speakers. PLoS ONE 9(9): e108308. doi:10.1371/journal.pone.0108308, September 2014

Powered by Labrador CMS