Nå benytter vi reisetiden til andre ting enn før. Vi holder kontakten med venner, sender beskjeder og oppdaterer oss på nyhetsbildet. (Foto: Microstock)

Åtte av ti kollektiv-reisende har smarttelefon

Nesten alle som reiser kollektivt, leser nyheter eller sender tekstmeldinger med mobilen. Bare to prosent går ombord uten noe teknisk utstyr som mobil, nettbrett eller PC. 

Slik ble studien gjort

Dette er en nettbasert spørreundersøkelse blant reisende i Oslo/Akershus og Trøndelag. Utvalget omfattet 1650 informanter hvorav 1139 bodde i Oslo/Akershus og 483 i Trøndelag. 28 personer bodde andre steder i landet.

Smarttelefon: 83 prosent har med mobiltelefon med internett-forbindelse.

Bærbar PC: 18 prosent har med laptop.

Nettbrett: 15 prosent har med dette.

17 prosent har en eldre telefon uten mulighet for å gå på Internett.

Bare to prosent har ikke med noen elektroniske kommunikasjonsmidler.

Undersøkelsen ble gjennomført i september/oktober 2013. 

Sitter du på trikken og strikker? Eller lar du blikket flakke fritt på bussen mens du blar litt i en bok? Da er du helt ute. Når vi reiser kollektivt, er de fleste av oss travelt opptatt med å kommunisere elektronisk, enten med smarttelefon, nettbrett eller PC.

Vi har alltid brukt reisetiden til andre aktiviteter, som kortspill og avislesing. Men ny teknologi har endret aktivitetene.

- Nå benytter vi transport-etappen til å oppdatere oss på nyhetsbildet, pleie kontakten med venner på sosiale nettverk, svare på e-post og konsumere kultur som film eller musikk, skriver forskerne i en ny rapport fra Transportøkonomisk Institutt. 

Åtte av ti som reiser med trikk, t-bane, buss eller tog, har med seg smarttelefon, viser undersøkelsen. Bare to prosent reiser kollektivt uten følge av noen tekniske kommunikasjonsmidler, viser undersøkelsen som er foretatt blant 1650 reisende i Oslo og Trondheim. 

De som daglig reiser kollektivt, er utstyrt med flere og nyere teknologiske duppeditter enn bilistene.

Sender beskjeder og leser nyheter

Å sende og lese tekstmeldinger er fremdeles det mest populære gjøremålet for reisende. Tre av fire angir at de vanligvis sender eller mottar tekstmeldinger underveis. Deretter følger vanlige telefonsamtaler, lesing av nyheter, e-post og sosiale medier. 

Halvparten leser nyheter på nettet, og en av tre holder seg oppdatert på sosiale medier mens de er på farten.

Hver femte passasjer har med bærbar PC på fanget eller i vesken. En av syv har med nettbrett. 

Hver sjette som reiser kollektivt, har ikke smarttelefon. De aller fleste av disse har en gammeldags mobil uten tilgang til nett. 

Kjønns- og aldersforskjeller

Det er betydelige ulikheter mellom menn og kvinner når det gjelder hva de bedriver på mobilen, nettbrettet eller den bærbare PC-en. 

Menn bruker oftere e-post og leser mer nyheter. Kvinner skriver og mottar mer tekstmeldinger, er mer på sosiale medier og lytter mer til musikk. Det er også klare aldersforskjeller. Jo yngre passasjerene er, jo flere aktiviteter oppgir de at de holder på med underveis.

Studenter er mer aktive enn ansatte og hjemmeværende/pensjonister, og oppgir hyppigere bruk av flere aktiviteter relatert til teknologi. 

Aktiv og sosial eller jobb og nyheter

Forskerne delte inn passasjerene i fire grupper med felles kjennetegn. Her kan du se hvilken gruppe du passer best inn i:

  • Tilgjengelig underveis: Denne gruppen har smarttelefoner, men bruker dem mest til å snakke med andre, sende meldinger og surfe litt på nettet. Disse bruker ofte bil daglig. 
  • Jobb og nyheter: Disse personene er godt utstyrt med mobil teknologi, og er aktive brukere underveis. De foretrekker i stor grad funksjonelle aktiviteter som epost, tekstmeldinger og lesing av nyheter. Og til litt surfing på nett og bruk av sosiale medier. Disse bruker også bil mye. 
  • Aktiv og sosial: Dette er yngre personer som er ivrige brukere av sosiale nettverk, underholdning og musikk. Reiser mye med kollektivtransport.  
  • Teknisk uavhengige: Hver femte reisende har mobiltelefoner uten internett. Bruker den som regel til samtaler og tekstmeldinger.

Tre av fire har reise-app

Tre av fire smarttelefon-brukere har lastet ned en eller flere reise-apper på sin telefon. I Oslo har halvparten lastet ned Ruters reiseapplikasjon som viser rutetider, etterfulgt av NSBs billettapp.

I Trondheim er AtB sine billett- og reiseapplikasjoner mest populær.

De fire definerte passasjergruppene skal brukes videre til uvikling av nye mobile applikasjoner på en egen digital innovasjons-workshop. 

Kilde: 

Tom Erik Julsrud m.fl.: Bruk av mobilt kommunikasjonsutstyr underveis. Hva skjer med reiseopplevelsen? TØI rapport.

Powered by Labrador CMS