I drømmene kan de merkeligste ting fortone seg dagligdags. Men bevisste drømmere aner ugler i mosen. (Illustrasjonsfoto: Microstock)

Bevisste drømmere er smartere

Skjønner du at du drømmer når du sover? I så fall er du antageligvis flinkere til å løse problemer enn folk flest.

Har det noen gang slått deg, for eksempel mens du sitter i sofaen mellom svigermor og Barack Obama i banankostyme, at dette er en drøm? At du egentlig ligger i senga di og sover?

I så fall har du hatt en bevisst drøm. Noen mennesker har slike opplevelser ofte, kanskje flere ganger i måneden. Og nå mener forsker Patric Bourke fra University of Lincoln at nettopp disse menneskene har bedre evne til å løse problemer også i ordentlig våken tilstand.

Det handler om å ha større innsikt, sier Bourke og kollega Hannah Shaw, etter å ha testet evnene til både bevisste og ubevisste drømmere.

Ordgåter

Forskerne hadde huket inn 68 unge deltagere som dekket hele spekteret av drømmere, fra de som hadde bevisste drømmer flere ganger i måneden til de som aldri hadde hatt en.

Så satte Bourke og Shaw hele gjengen til å løse gåter som testet innsikt og evnen til å finne nye løsninger. Oppgavene bestod av tre ord som kunne kombineres med et felles løsningsord, for eksempel:

Sand, hjørne, alder

Løsningen i dette tilfellet er «stein».

Det viste seg at deltagerne som oftest hadde bevisste drømmer, klarte 25 prosent flere oppgaver enn de som aldri drømte slik.

Oppdager uoverensstemmelser

Forskerne tror at hjernene til bevisste drømmere skjønner at de må være i en drøm, fordi hendelsene ellers ikke ville stemme (hvorfor ellers skulle svigermor ha besøk av den amerikanske presidenten, liksom?).

- Man tror at for at de som drømmer skal bli bevisste mens de sover, så må de se igjennom den overveldende virkeligheten i sin drømmetilstand, og skjønne at de drømmer, sier Bourke i en pressemelding.

Han tror det er den samme evnen som fører til bedre resultater på testene i våken tilstand.

Kollega Shaw beroliger imidlertid folk flest med at bevisst drømming er noe som også kan læres.

- Du kan for eksempel komme inn i vanen med å spørre deg selv «er dette en drøm»? Hvis du gjør dette på dagen mens du er våken og skaper en vane, så kan det bli overført til når du er i en drøm.

Referanse:

P. Bourke, H. Shaw, Spontaneous lucid dreaming frequency and waking insight, Dreaming, vol 24(2), 2014, 152-159.

Powered by Labrador CMS