Sosial ulikhet i rike land

USA og Storbritannia har størst sosial ulikhet blant et utvalg rike land - og de vokser. Feil i utdanningssystemet er en viktig årsak, mener britiske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Målt opp mot Canada, Tyskland, Norge, Sverige, Danmark og Finland kommer USA og Storbritannia sammen på klart på bunnen i sosial utjevning.

Tyskland havner midt på treet, mens Canada og de nordiske landene havner øverst, ifølge undersøkelsen, som er gjort av forskere ved London School of Economics.

Undersøkelsen viser at den sosiale mobiliteten var klart mindre i USA og Storbritannia enn i de andre landene, i stor grad på grunn av utdanningssystemet.

Lavinntektsgruppene klarer å holde tritt med utviklingen i middelklassen, men gapet mellom middelklasse og overklasse vokser raskt.

Selv om noen flere ungdommer fra lavinntektsfamilier nå får høyere utdannelse, vokser prosentandelen blant de mer velstående mye raskere.

Det er dessuten en betydelig prosent som går ut av amerikansk og britisk grunnskole uten å kunne lese og skrive. Dette er i det hele tatt ikke en faktor å regne med i Tyskland og i de nordiske landene, sier forskerne.

(NTB)

Powered by Labrador CMS