Dagens ESS: Religiøsitet og kirkebesøk

Langt over halvparten av polakkene går i kirken minst én gang i uken, men må likevel se seg slått av grekerne som det mest religiøse folkeslaget i Europa.
11.10 2005 05:00

 

Hele 50,3 prosent av polakkene svarer at de går i kirken hver uke - og det selv om man ikke tar med spesielle anledninger. 7,1 prosent svarer at de går i kirken flere ganger i uka.

Vi må faktisk halvere tallet for å finne neste land på lista; i Portugal svarer 26,5 prosent at de går i kirken én gang i uka, mens fire prosent sier at de går dit oftere.

Grekerne mest religiøse

Imidlertid topper ikke Polen statistikken over de mest religiøse i Europa. Den plassen tar grekerne, hvor 15,8 prosent anser seg som “veldig religiøse”.

Deretter følger polakkene med 12,2 prosent, mens sveitserne innehar tredjeplassen med 8,7 prosent “veldig religiøse”.

Tsjekkerne minst religiøse

Den andre veien er det et land som skiller seg enda klarere ut. I Tsjekkia svarer nemlig 35,7 prosent at de ikke er religiøse i det hele tatt, samtidig som 59,1 prosent av tsjekkerne sier at de aldri går i kirken.

På plassene bak Tsjekkia følger Estland og Sverige, hvor henholdsvis 19,6 og 19,0 prosent svarer at de ikke er religiøse i det hele tatt.

På plassene bak Tsjekkia i liten interesse for kirkebesøk følger Belgia og Storbritannia, hvor henholdsvis 54,0 og 46,8 prosent sier at de aldri er i kirken.

Sverige minst religiøs i Norden

Hvis vi kikker på de nordiske landene er det Sverige som viser seg som det minst religiøse landet. Der er det 41,1 prosent som sier at de aldri går i kirken, mens 19,0 prosent svarer at de ikke er religiøse.

Norge holder seg tett bak svenskene og er lite religiøse - både sett i et nordisk og i et europeisk perspektiv.

Mest religiøse i Norden er finnene, selv om det bare er fire prosent som sier at de er “veldig religiøse”.

Ser man Europa under ett er det 12,7 prosent som sier at de ikke er religiøse i det hele tatt, mens 5,4 prosent svarer at de er “veldig religiøse”. Hver tredje europeer går aldri i kirken, mens 18,8 prosent sier at de går i kirken hver uke eller oftere.

Sjekk resultatene selv

Nedenfor finner du tabellen som viser hvor religiøs befolkningen i 17 europeiske land er, og hvor ofte de går i kirken.

Du kan også laste ned og analysere dataene selv hos Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste, selv om dette krever en smule metodisk innsikt.


 


 


 


 

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Dagens ESS

forskning.no har plukket ut en rekke resultater fra den såkalte ESS-undersøkelsen, som vi vil presentere i ukene fremover.

European Social Survey (ESS) er en stor europeisk undersøkelse der 40 000 mennesker i 20 land har svart på hele 150 spørsmål.

Spørsmålene er innenfor mediebruk, politikk, livskvalitet, diskriminering, religion og identitet, helse- og helsetjenester, økonomisk moral, familie og arbeid.

Dataene i undersøkelsen er tilrettelagt av Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD).

Data ligger fritt tilgjengelig på http://ess.nsd.uib.no.

Resultater fra 17 av de 20 landene er nå klare.

Siste fra forskningsmiljøene

NIBIO

Han reiser verden rundt for å lære å lage best mulig sider. Kunnskapen tar han med seg hjem til siderprodusentene i Hardanger.

UiT Norges arktiske universitet

Avanserte måleinstrumenter om bord på forskningsfartøyet «Helmer Hanssen» gjør det mulig å lage egne landskapskart over havbunnen.

NORSØK - Norsk senter for økologisk landbruk

Jorda trenger næring for å forsyne plantene. Det plantene trenger, kan vi finne i kloakken og komposten. Men først må forskere finne de riktige metodene for resirkulering.

Siste fra forskningsmiljøene

Universitetet i Oslo

Har du noen gang hatt følelsen av at du gikk for langt, at du kan ha såret noen og burde besinnet deg? Da har du kjent på din kritiske følelse.

Universitetet i Stavanger

Skotsk vindkraft gir arbeidsplasser, reduksjon av klimagasser og sikker kraftforsyning. – I Norge ser vi oss blinde på kostnader, mener forsker.

Havforskningsinstituttet

Strandkrabben er en tøffing og nærmest umulig å bli kvitt når den først har etablert seg. Men en enda tøffere parasitt klarer å utmanøvrere den standhaftige krabben.

Du måtte passe munnen din i vikingtiden. Hvis du fornærmet noen på feil måte, kunne du bli drept der du sto. forskning.no har tatt en kikk på lov og rett i vikingtiden.

Tenk deg å våkne om natten av at du ligger og onanerer. Det skjer jevnlig for kvinner med sexsomni – mens menn oftere tar lidelsen ut på andre.