Liljer dreper katter

Pus har en tendens til å tygge løs på planter i vinduskarmen eller blomsterbedet, men noen av vekstene tar igjen. Påskeliljer er slettes ikke bra, men det finnes vekster som er enda verre.
26.3 2003 07:00

Liljene er generelt sett ingen spøk for katten dersom den tar en jafs.

En blomst eller et blad av en trompetlilje i magen er for eksempel nok til at Mons får skikkelig alvorlig liljeforgiftning, og da henger de ni livene i tynne tråder.

Dødsfarlig

Trompetliljene er ekstra skumle for pus fordi giften i planten ennå ikke er identifisert, og det ikke finnes noen motgift. En katt som er trompetliljeforgiftet har mindre enn 50 prosent sjanse for å komme seg helskinnet gjennom det.

Trompetliljene synes ikke å være farlige for hunder eller laboratoriedyr som mus og rotter.

Katten, derimot, kan få symptomer innen 30 minutter etter at trompetliljen er slukt. Først blir pusen deprimert, så kaster den opp, mister appetitten og går ned i vekt. Akutt nyresvikt inntreffer rundt 48 timer etter liljeinntaket.


“Trompetliljer (Lilium longiflorum) kan bety slutten for katten.”

Påskeliljer og tulipaner

Påskeliljer kan også forårsake alvorlige mageproblemer, kramper, skjelvinger, lavt blodtrykk, betennelse i huden med mer, og er giftige for flere kjæledyr enn katten.

Tulipaner er heller ikke smart å gnafse på, de kan forårsake intenst oppkast, depresjon, diaré og dårlig appetitt.

Ellers står også rododendron, julestjerner og fredsliljer på listen over plantene som er mest giftige for kjæledyrene.

Renser magen

Hvorfor spiser katter planter? Katter er rovdyr, men litt grøntfor kan ha en positiv innvirkning på kattens fordøyelse ved at den kaster opp, og at små hårballer og andre ufordøyelige ting fjernes fra magesekken.

Innekatter er spesielt utsatt for planteforgiftning når grøntutvalget er dårlig, og giftige planter står lett tilgjengelig. Katter er ikke i stand til å skille giftige og ikke-giftige planter fra hverandre.

Lenke:

ASPCA: Liste over giftige planter

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse