Nytt og bedre bølgevarsel for kysten

Det dramatiske forliset med hurtigbåten ”Sleipner” i 1999 ga mer penger til forskning på bølger langs norskekysten. Fra i sommer får du bedre bølgevarsel.

Fra Lopphavet i nord til Jomfruland i sør. Nå får du detaljerte varsler om bølgene langs de åtte farligste delene av kysten vår. Varselet kan brukes av alt fra rutebåter og fiskere, til surfere og kajakkpadlere. (Foto: Kai-Wilhelm Nessler, Samfoto)

MS «Sleipner» var på vei fra Stavanger til Bergen, da hurtigbåten om kvelden 26. november 1999 gikk på skjæret Store Bloksen nord for Haugesund.

Det blåste sterk vind fra sørvest da ulykken skjedde. 16 mennesker omkom, 69 ble reddet opp fra havet i live.

Stortinget slo senere fast at ulykker som kan avverges med bedre bølgevarsler, ikke skal forekomme. Det utløste penger til forskning.

I dag varsles skippere på kysten vår langt bedre om bølgehøyde og havstrømmer de neste timene og døgnene, enn de gjorde i 1999.

Bølgevarselet finner du her

Oppløsning på 100 meter

– Framfor alt er detaljeringsgraden blitt mye bedre i varslene som vi nå gir, forteller oseanograf Torleif Lothe i forskningsstiftelsen Polytec.

Oseanograf Torleif Lothe har deltatt i arbeidet med det nye bølgevarselet for de farligste strekningene langs kysten. (Foto: Frank Krogh Kongshavn, Karmsund avis)

– Varslene har nå en oppløsning på 100 meter. Det vil si at de gis innenfor firkanter som er 100 meter hver vei.

– Norskekysten har en svært variert topografi under vann, med mengder av grunner og skjær. Denne topografien har veldig sterk effekt på bølgefeltene. Derfor er svært detaljerte bølgevarsler helt nødvendige.

En grunne i sjøen kan for eksempel skjerme for havbølgene. Men en grunne kan også fungere som en linse for bølgene, og motsatt føre til at det dannes farlige bølger. Flere forlis har skjedd på denne måten.

– Skippere søker intuitivt inn mot land når det blåser opp på havet. Men det er ikke alltid så lurt, sier Lothe.

Nå kan du få eksakt varsel om bølgene langs kysten vår, som dette varselet for området utenfor Haugesund hvor ”Sleipner” forliste i 1999. Varslene gis for åtte viktige farleder og for området rundt disse farledene. (Foto: (Faksimile fra Barentswatch))

– Med objektive varsler om bølgene, kan det bli lettere for en skipper å se at kursen heller bør settes lenger ut i havet. For eksempel når skipperen skal runde et farlig havstykke som Stadt.

Seks parametere

Bølger i havet er komplekse.

Havbølger kommer ute fra havet og inn mot kysten. I tillegg generer vind lokale bølger. Bølgehøyde er nok en komponent.

Ytterligere tre faktorer legges inn i regnestykket, når til sammen seks parametere brukes for å regne ut et lokalt bølgevarsel innenfor firkanten på 100 meter hver vei.

Kystvarslene fra Polytec er en videreforedling av et arbeid som er gjort av Meteorologisk institutt og amerikanske National Weather Service.

Disse varslene ga først og fremst varsler om bølger på åpent hav.

Men nå er altså bølgevarslene brakt helt inn til kysten vår.

Powered by Labrador CMS