På 1980-tallet ble det opprettet et eget universitetsstudium med navn Øststatkunnskap ved UiO. I dag åpner de et eget senter for slavisk og østeuropeiske studier. På bildet er Isakskatedralen i Sankt Petersburg, Russland. (Illustrasjon: Colourbox)

Nytt Senter for østeuropeiske studier ved UiO

Den 15. mars åpner Senter for slaviske og østeuropeiske studier (CSEES) ved Universitetet i Oslo. På åpningen kommer den internasjonalt forskeren Iver Neumann for å holde foredrag om Russlands- og Øst-Europaforskningen i Norge.

I de første etterkrigstiårene var Norge det eneste landet med grense mot Sovjetunionen uten et eget miljø for studiet av nabolandet. På 1980-tallet ble det opprettet et eget universitetsstudium med navn Øststatkunnskap, og miljøet som forsket på slavisk språk og kultur og på de østeuropeiske landene ble stadig mer profesjonalisert.

Etableringen av det nye Senteret for slaviske og østeuropeiske studier skal konsolidere dette miljøet, og målet er å nå ut til et enda bredere publikum.

Neumann har blant annet vært professor i Russlandsstudier ved UiO, forskingssjef og seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (1998-2018) og Montague Burton Professor i internasjonale relasjoner ved London School of Economics (2012-2017). Neumann har vunnet en rekke priser for forskningen sin. I dag jobber han som direktør for Velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet.

Les mer om arrangementet på nettsidene til UiO.

Powered by Labrador CMS