En notis fra Universitetet i Oslo - les mer.

Forsker Anja Røyne forklarer fysikk på en enkel måte i sin nye bok.
Forsker Anja Røyne forklarer fysikk på en enkel måte i sin nye bok.

Fysikk – enkelt forklart for alle

Publisert

– I fysikken er det egentlig bare en håndfull ligninger du trenger å kjenne, sier forsker Anja Røyne ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo. Hun har nettopp gitt ut boka Fysikk – enkelt forklart, der hun presenterer de mest grunnleggende ligningene.

– Jeg satte grensen ved den delen av fysikken som jeg selv ikke synes er intuitiv. Alle de temaene jeg har tatt med i boka, er ting man kommer borti i hverdagslivet eller i den offentlige samtalen, sier Røyne, som i 2018 fikk Brageprisen for boka Menneskets grunnstoffer.

Røyne tror både studenter og elever på videregående skole kan ha nytte av boka til repetisjon. Men hun har hatt flere i tankene når hun har skrevet. Også folk som ikke har lest mye fysikk før, men som er nysgjerrige på hvordan verden rundt dem henger sammen.

– Du får en ekstra glede ved å gå ute i naturen og skjønne det du ser rundt deg. Når man diskuterer energi og klima i offentligheten, er det en fordel å kjenne til det grunnleggende i termofysikkens lover, sier Røyne.

Les mer om boka og litt enkel fysikk hos Titan.uio.no