En notis fra Universitetet i Oslo - les mer.

Utgangspunktet for det nye EU-prosjektet Honours-programmet er noe alle vet, nemlig at Europa og resten av verden står overfor store utfordringer som må løses.

EU-prosjekt skal bidra til innovasjon i den høyere utdanningen i Europa

Samtidens globale utfordringer, som korona-pandemien, er tverrfaglige og komplekse. – Det må også løsningene være, sier UiO-professor Ella C. Idsøe.

Professor Ella C. Idsøe ved Naturfagsenteret er Norges representant i styringskomiteen for et EU-prosjekt som sikter svært høyt. Her skal 34 partnere fra ni land utvikle intet mindre enn en ny måte å utdanne unge mennesker på, for å sette dem i stand til å gyve løs på de største utfordringene kloden står overfor – som klimaendringene, havforurensningene, overgangen til nye og bærekraftige energisystemer og pandemier som den vi nå er midt inne i på grunn av koronaviruset.

«Vi må bruke både hjerner, hjerter og hender hos alle slags talenter for å takle disse utfordringene», står det i et ellers nokså tørt notat fra det nye EU-programmet – som heter STEAM+.

Henriette Johansen fra det nye Honours-programmet ved UiO er den norske studenten som skal være med i prosjektet, og hun gleder seg stort.

– Det kommer til å bli veldig spennende å møte studenter fra andre land i Europa, fra Honours-programmer eller liknende utdanninger, for å se hvordan de jobber, sier Johansen.

Komplekse løsninger

Utgangspunktet for det nye EU-prosjektet er noe alle vet, nemlig at Europa og resten av verden står overfor store utfordringer som må løses. Forskere fra mange land har allerede hakket løs på disse problemene fra mange slags vinkler og utviklet nye løsninger som representerer både små og store skritt i riktig retning. Men nå har byråkratene og politikerne i EU blitt utålmodige og bestemt seg for å øke farten.

– Dette prosjektet springer ut av en erkjennelse om at komplekse problemer også krever komplekse løsninger, som må utvikles av dyktige mennesker med mange ulike kompetanser. Derfor skal dette programmet bidra til innovasjon i den høyere utdanningen i Europa. Innovasjon i den betydningen at vi skal prøve ut ulike talentprogrammer for unge studenter som har en mangfoldig bakgrunn. Kort fortalt: Globale problemer skal løses med banebrytende utdanning, forteller professor Ella C. Idsøe.

– Koronakrisen har jo bare gjort dette EU-prosjektet enda mer aktuelt enn det var da vi begynte planleggingen for snart ett år siden. Vi trenger kompetente folk også i kampen mot pandemiene: forskere som jobber transdisiplinært og innovativt for å finne løsninger, tilføyer hun.

Les hele saken på titan.no

Professor Ella C. Idsøe er med på EU-prosjektet som skal utvikle nye måter å utdanne unge mennesker på.
Powered by Labrador CMS