Hovedmålet for dette prosjektet er å få ny kunnskap om mekanismer bak kronisk utmattelsessyndrom ME og for å fremme utvikling av nye behandlingsmetoder. Prosjektet får støtte i 3,5 år og skal starte opp juli 2017. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Vil finne årsaker til ME

Prosjektet «Defective energy metabolism in ME/CFS» er ett av fire prosjekter mot behovsidentifisert forskning ME som har fått tildelinger fra Norges Forskningsråd.

Utlysningen har vært en ny tilnærming fra Forskningsrådet, som bruker innspill fra pasienter, pårørende, og behandlere for å identifisere reelle behov for forskning.

Forskere i Bergen skal forske videre på hvorvidt forstyrrelser i energimetabolismen er involvert i sykdomsmekanismen til denne alvorlige og relativt vanlige tilstanden. Prosjektet vil bygge på det nære samarbeidet med professor Olav Mella og Øystein Fluge ved Kreftavdelingen ved Haukeland sykehus, som i flere år har fått støtte fra Kavlifondet for å forske på ME.

Forskningsgruppen til Mella og Fluge har koordinert innsamling av prøver fra over 200 ME-pasienter og 100 friske kontrollpersoner i en forskningsbiobank. Denne biobanken skal nå brukes til å studere molekylære mekanismer på laboratoriet. Blant annet skal endringer i pasientens energistoffskifte kartlegges ved å måle biokjemiske forandringer i pasientenes blod (kalt «metabolomics»).

Powered by Labrador CMS