Universet lekker!

Galaksene i verdensrommet fjerner seg fra hverandre, og suser stadig raskere utover mot evigheten. Kan grunnen være at gravitasjonen lekker ut i en annen dimensjon?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyngdekraften gjør at materien (støv, stjerner og annet) i rommet tiltrekker hverandre. I flere tiår har forskerne grublet på om det er nok masse i universet til at utoverbevegelsen fra det store smellet stopper opp.

Da vil alt til slutt trekkes sammen igjen, til et gedigent “Big Crunch”. Er det for lite masse, har man derimot sett for seg at galaksene vil fortsette å gli fra hverandre for alltid.

Det ingen var forberedt på, var at galaksene faktisk suser fra hverandre med stadig større fart.

Finnes det en skjult kraft?

Forskerne har ikke den fjerneste peiling på hva som skjer, men prøver likevel å komme opp med teorier som ikke er helt i tåkeheimen. Den vanligste går ut på at det finnes en ukjent kraft som skyver ting fra hverandre.

Når objektene i rommet begynner å komme langt bort fra hverandre, blir tyngdekreftene som trekker dem sammen nemlig veldig svake. Forskerne ser for seg at det er da den ukjente, mørke energien får overtaket. Nå har imidlertid en flunkende ny hypotese kommet på banen.

Eller lekker vi?

Det kan nemlig hende at gravitasjonen vår sakte, men sikkert, lekker ut i en annen dimensjon. Forskerne spekulerer nemlig på om universet vårt kan være en av mange bobler inne i en enda større, femte dimensjon.

  dagens dimensjoner

I vår verden er vi kjent med fire dimensjoner. Rommet vi lever i er tredimensjonalt, slik at vi kan bevege oss fram og tilbake, til begge sider, samt opp og ned. Den fjerde dimensjonen er tid.

Gia Dvali og kollegaene hans fra New York University tok utgangspunkt i bobleteorien og Einsteins ligning for gravitasjon. Sistnevnte forklarer hvordan ekspansjonen i verdensrommet er avhengig av tettheten av materie (stjerner og planeter og sånt) og energien i universet.

Denne gangen kalkulerte de rett og slett med en ekstra dimensjon i ligningen, og dermed stemte resultatene akkurat med hva som faktisk skjer i virkeligheten.

- De mener nok at gravitasjonen lekker fra bobla vår og ut i den gigantiske femte dimensjonen, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard fra Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo til forskning.no.

Kan dette være det første beviset på at noen har glemt å sette i proppen?

Veldig sannsynlig i grunnen?

Det er relativt fristende å si noe slikt som “ja, særlig” til den slags teorier, men sannheten er at forklaringen på universets aksellererende ekspansjon antagelig er ulikt alt man har hørt om fra før.

- Siden vi ikke aner hva som foregår, trenger vi å få flere ideer på bordet, sier Michael Turner fra University of Chicago til New Scientist. Det fascinerende er at det ikke trenger å gå så mange år før man kan teste dem.

En planlagt satellitt ved navn SNAP (SuperNova / Acceleration Probe) kan sendes ut i rommet allerede i 2009. Den skal, som navnet tilsier, studere fjerne supernovaer som kanskje kan fortelle om Dvalis teorier holder stikk. Pinlig nøyaktige målinger av avstanden mellom månen og jorda kan også gi svar.

I mellomtiden får vi vente i spenning mens gravitasjonen muligens lekker ut i en ukjent dimensjon som kanskje finnes. Svimmel?

New Scientist

Powered by Labrador CMS