Varsler elektrisk romvær

Multimedia:VIDEO: Satellitten Cubestar er laget av norske studenter. Den skal overvåke elektronskyer som forstyrrer navigasjon og radiomottaking.
19.5 2012 05:00

Cubestar er utviklet av studenter og ansatte ved Fysisk institutt på Universitetet i Oslo. Satellitten skal etter planen skytes opp i 2014.

Teknologien som måler de forstyrrende elektronskyene, er utviklet lokalt. Den vil måle elektrontettheten i ionosfæren med en meters nøyaktighet.

Dette er en forbedring med en faktor på 2000 i forhold til dagens målinger. I videoen kan du se hvordan satellitten er laget, og hvorfor disse målingene er spesielt viktige for blant annet norsk offshore-industri og luftfarten.

 

 

 

 

 

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse

Annonse