Utvikler geologiske kart for reiselivet

Han bruker geologiske kart til å fremme fjellturisme. Kommunene er med på leken når forsker Bjørn A. Follestad forsøker å skape reiselivsaktivitet i den norske fjellheimen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Jordpyramidene Kvitskriuprestinn er et naturminne i Rondane. Under regnvær har store steiner på overflaten virket beskyttende på morenematerialet under, mens materialet omkring er blitt vasket vekk..."

Allerede nå foreligger to av seks planlagte kartblad om kvartærgeologien innenfor Dovrefjell og Rondane nasjonalparker.

- Dette er et klassisk område for isavsmelting i Skandinavia. I disse fjellene ser vi hvordan elver og isbreer formet landskapet, her finnes det tydelige spor fra en spennende geologisk historie. Den kan vi også kan selge til norske og europeiske turister, mener Bjørn A. Follestad.

Skape ny virksomhet

Han er forsker ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) og styreleder i selskapet iNasjonalparker, som nettopp arbeider for å utbre kunnskap og informasjon om Rondane, Dovrefjell og Sunndalsfjella.

- Arbeidet med de nye kartene er et ledd i utviklingen av kunnskapsbasert turisme, men også en sti inn i ny viten om eget lokalmiljø, sier Follstad.

Han tar blant annet utgangspunkt i at miljøvernminister Børge Brende tidlig påpekte behovet for å bruke nasjonalparkene og verneområdene mer til å skape ny virksomhet i fjellkommunene.

- Dette tar vi på alvor. Kartene er lette å forstå og viser tydelig hva som har skjedd gjennom kvartærtiden, sier Follestad, som antyder en prislapp på én million kroner pr. kartblad.

Skryt fra kommuner

Det er kartbladene for Otta og Rondane som foreløpig er ferdigstilt i et nært samarbeid med Sel, Dovre, Folldal og Nord-Fron kommuner. I Dovre og Sel blir for eksempel kartene distribuert gratis til samtlige 4 000 husstander.

Leder i Dovrefjellrådet og ordfører i Dovre, Erland A. Løkken, er full av lovord om arbeidet som er gjort. Til avisa Gudbrandsdølen Dagningen sier han at materialet blir viktig både for reislivsnæringen, næringsutvikling og kommunalteknisk planlegging.

- Dette er nytt og spennende også for våre innbyggere. Gjennom et slikt informasjonsmateriell kan vi lett nå ut til nye målgrupper og skape enda større interesse for våre områder, understreker Løkken.

Hovedvekt på siste istid

Gjennom tekst, figurer, farger og tegn gir kartbladene menigmann en geologisk oversikt over de siste to-tre millioner år, med hovedvekt på siste istid. Materialet er basert på tidligere kunnskap og registreringer fra NGUs geologer, og utfylt med stadig nye undersøkelser og kartlegginger.

- Kartene og formasjonene i fjellet er et utgangspunkt. Senere kan vi gå videre med kurs og opplæring i tolkning av de spennende sporene, med utvikling av terrengmodeller og tredimensjonale videoframstillinger av landskapsutviklingen, håper forsker Bjørn A. Follestad.

Powered by Labrador CMS