Folk beveger seg mer om de bruker en aktivitetsmåler.

Skrittellere får folk til å gå 1.200 ekstra skritt hver dag

Det tilsvarer 50 minutter med moderat til hard trening hver uke.

Kanskje er det ikke så mye, om du har satt deg som mål å gå 10.000 skritt hver dag.

Men det monner en del, mener danske forskere som nå har samlet resultatene fra ulike studier på folks bruk av aktivitetsmålere.

En samlestudie

Skrittellere finnes både som armbånd og som apper på mobilen.

De gir deg umiddelbar beskjed om hvor mange skritt du går. Du får altså et konkret bevis på hvor fysisk aktiv du er.

Forskerne bak den nye artikkelen i tidsskriftet BMJ samlet resultatene fra i alt 121 mindre studier med til sammen rundt 16.700 voksne deltagere.

Slik fant de at målerne i gjennomsnitt får oss til å gå drøyt 1.200 skritt mer hver dag – sammenlignet med folk som ikke måler aktiviteten sin med skritteller.

Første gangen

De danske forskerne fant at resultatene fra studiene de så på, spriker i ulike retninger.

Forskerne advarer derfor mot å være for sikker på forskningsfunnet om 1.200 ekstra skritt daglig og 50 minutter ekstra med aktivitet ukentlig.

Sprikene i resultater mener forskerne kan ha sammenheng med at studiene er gjort på ulike grupper mennesker.

Samtidig peker forskerne på at dette er aller første gangen noen har gjort en slik samlestudie der de har sett på all brukbar forskning på aktivitetsarmbånd og skrittellere.

I denne forskning.no-saken fra UiT Norges arktiske universitet, sier doktorgradsstipendiat Edvard Sagelv at forskere ikke ser noe særlig endring i folks aktivitetsnivå etter at smartklokker og skrittellere ble mer utbredt.

– For de som muligens ikke er så superinteressert i trening, så kan nok teknologien hjelpe noen i gang. Men vi ser ikke noen store endringer i aktivitet fra 1980-tallet til i dag, sier han i saken fra i fjor.

– Om teknologien hjelper oss til å leve sunnere? Det er et stort spørsmål. I det store bildet, så tror jeg at den gjør det. Men kanskje er det de som er mest ressurssterke og allerede opptatt av helse som har størst utbytte av de digitale hjelpemidlene. De som trenger det mest, de med dårligst helse, har kanskje ikke så mange digitale ting, sier Sagelv.

Mer fysisk aktivitet

Den samlede effekten av målerne later til å være moderat til liten, heter det i oppsummeringen fra forskerne ved Københavns Universitet og Syddansk Universitet.

Samtidig minner forskerne om at vi lever i en tid der veldig mange mennesker har behov for å røre mer på seg i hverdagen. Innpå 10 prosent av alle for tidlige dødsfall i verden er knyttet til fysisk inaktivitet, ifølge en studie fra 2012.

Skrittellere kan altså bli et bidrag til at vi kommer oss mer ut av sofaen.

Sånn sett er de effektive.

Det hører med at 77 prosent av deltagerne i alle studiene på skrittellere har vært kvinner. Gjennomsnittsalderen på deltagerne har vært 47 år. Flertallet av deltagerne har vært fra Nord-Amerika og Europa.

Referanse:

Rasmus Tolstrup Larsen m.fl: «Effectiveness of physical activity monitors in adults: systematic review and meta-analysis», The BMJ, 26. januar 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS