Oppsummering 2018 og tips for 2019

Da er vi kommet til nok et nyttår. Den første El Ninjoen jeg skrev om her på forskning.no - med kommentarer om global temperatur - var den i 2009-2010. Det blir ni år med blogging, det. Og vi får vel ta med oss det tiende året også.

Men først resultatene fra året som gikk: Jeg siterer fra det jeg skrev for et år siden, og så ser vi på fasiten. Først solflekkene:

«Mitt tips for 2018 er 222 flekkfrie dager.»

Der traff jeg veldig godt. Vi endte opp med 221 dager uten solflekker. Bingo!

«Hvis det går mange, og store nok, kelvin-bølger østover, så blir 2019 et El Ninjo-år. Vi får se, men jeg legger til grunn en nøytral ENSO-høst 2018.»

Det ser ut til at 2019 blir et El Ninjo-år ja, i hvert fall hvis vi ser på overflatetemperaturen i ENSO-området. Den klassiske koblingen med Southern Oscillation Index (SOI) oppstod imidlertid ikke denne høsten, så denne ENSO-episoden er en slags hybrid. Jeg legger for øvrig til grunn for mine 2019-tips nedenfor at vi kommer til å ha positiv ENSO langt inn i 2019.

«Jeg forventer nokså lave sjøis-verdier både i Arktis og Antarktis i 2018, men lover ingen rekorder dette året. Det må imidlertid sies at sjøisen i Arktis ser ut til å starte det nye året svært nær rekordlavt nivå.»

Ja, det ble rekordliten sjøisutbredelse i Arktis tidlig på året. Og globalt sett var sjøisen innom rekordlavt nivå flere ganger i løpet av året.

«Jeg forventer derfor minst to kvartalsrapporter med nye rekordnoteringer fra ARGO-bøyene. »

Det vil ta en måned eller to før ARGO-rapporten fra siste kvartal 2018 foreligger, så det tipset får vi vente litt med å felle dommen over.

«Global temperatur i 2018 vil havne et sted mellom nummer fem og ni på den globale temperaturtoppen. Da har jeg inkludert rom for både bakkemålinger (JMA, GISS, NOAA, HadCRUT4, Berkeley), reanalyser (Copernicus ECMWF) og satellitter (UAH, RSS).»

2018 ble litt varmere enn jeg tippet. Flere av måleseriene har allerede konkludert at dette året blir/ble det fjerde varmeste ved overflaten (GISS, NOAA, Hadley, JMA), og det sjette varmeste i nedre troposfære (UAH).

2018 ble det fjerde varmeste året målt ved overflaten. (Bilde: JMA)
2018 ble det sjette varmeste året i nedre troposfære, i følge UAHs analyse av satellittmålingene. (Bilde fra Roy Spencers blogg).

Tipsene for 2019:

Antall dager uten solflekker: 285 (Ved forrige solflekkminimum var det henholdsvis 268 dager (i 2008) og 260 dager (i 2009) uten solflekker. Nå tror jeg at minimum treffer midt i 2019.

Global temperatur:

Ved overflaten: Andre- eller tredjeplass (bak 2016 og muligens 2015)

Nedre troposfære: Tredjeplass (bak 2016 og 1998)

Et ekstra spenningsmoment i 2019 er at Copernicus/ECMWF vil komme med global temperatur-liste fra sin nye reanalyse-motor ERA5. Det kan stokke om litt på hvilke år som har vært varmest.

Globalt havnivå:

Rekordhøye nivåer i løpet av første halvår.

2019 blir trolig året da man konkluderer offisielt at havnivået har akselerert gjennom årene med satellittmålinger.

Sjøisen:

Sjøisens utbredelse globalt starter året rekordlavt, og kommer trolig til å være blant de to-tre laveste gjennom året, og vil dermed bidra betydelig til høy global temperatur Sved overflaten i 2019 – særlig i reanalysen.

Det gikk en stor kelvinbølge (rødt) i Stillehavet i høst. Snart kommer en ny stor bølge, og 2019 blir derfor trolig et El Ninjo-år. (Bilde: NOAA)
Powered by Labrador CMS