(Skjermbilde fra The Weather Channel)

Når demningen brister

Hei igjen. Som mange av bloggens lesere trolig har oppdaget, så er jeg en "flom-junkie". Det kan sikkert forklares med oppveksten i flomherjete Lillestrøm i 1966 og 1967. Vel, i fjor var det her på Østlandet ting skjedde, nå er det over there i Midt-Vesten at elvene går over sine bredder.

"If it keeps on rainin' levee's goin' to break / If it keeps on rainin' levee's goin' to break / And all these people will have no place to stay"

(Kansas Joe McCoy & Memphis Minnie: "When The Levee Breaks", 1929)

Arkansas River setter flom-rekorder, og Missouri River er meget høy. Og alt vannet fra de elvene havner som kjent i mektige Mississippi etter hvert. Ved storbyen St. Louis forventes nå den nest høyeste vannstanden som noen gang er målt der. Ved Baton Rouge i Louisiana har Mississippi allerede vært over flom-merket lenger enn under storflommen i 1927. Det gjenstår å se om også høyderekorden fra 1927 vil bli slått der. La oss håpe at det ikke skjer.

Du vet at det er storflom når den gamle rekorden slås med 2,5 fot. (Bilde: NOAA National Weather Service)

Det amerikanske ingeniørvåpenet jobber på spreng for å vedlikeholde demninger og diker langs Mississippi. Noen "omløpsveier" som nesten aldri benyttes, åpnes nå for vannmassene. Det er en balansegang mellom å redde byer, og samtidig ikke å endre elvens løp.

Storflommen i Mississippi 1927 har gjennom årene vokst til mytiske proporsjoner, godt hjulpet av populærkulturen – ikke minst bluesen. Artister som Bessie Smith ("Back Water Blues"), Memphis Minnie ("When The Levee Breaks") og senere John Lee Hooker ("Tupelo Blues") har fortolket og formidlet storflommen.

Mange år i etterkant laget Randy Newman den nydelige sangen "Louisiana 1927". Og for de som ønsker å høre mer flom-blues i eliteklassen: Hør på Eric Clapton's versjon av "Floating Bridge" fra albumet "Another Ticket" (1980). Du finner den sikkert et sted på Youtube.

Etter å ha vært evakuert fra sine hjemsteder langs elven i mange måneder i 1927, valgte mange afro-amerikanere å flytte nordover til Chicago, i stedet for å vende tilbake til ødelagte bosteder i sørstatene. Sånn sett går det en slags rød tråd fra 1927-flommen til den elektriske Chicago-bluesen på 1950-tallet og videre til de britiske blues/rock-bandene på 1960-tallet. Og "When The Levee Breaks" skulle etter hvert omformes til et av tungrockens mest monumentale verk, som avslutningslåt på det legendariske albumet "Led Zeppelin IV" i 1971. Men også det begynner å bli lenge siden. Hmmm ...

Javel, sier du – men hva har så dette med satellitter, fjernmåling og klima å gjøre? Tja, si det. Satellittene er i hvert fall viktige for værvarslet, også i Midt-Vesten. Og kanskje finnes det en slags parallell mellom demninger som brister, og vippepunkter i klimasystemet? Vi avslutter her med kurven for sjøisen globalt. Gjennom hele mai måned holdt den seg nesten et helt standardavvik lavere enn tidligere rekordnoteringer. Det er ikke ofte vi ser så store rekordforbedringer i naturen:

Globalt sjøisdekke knuste den forrige minimumsrekorden for mai. (Bilde: Sunshinehours, med data fra NSIDC)

Var dette demningen som brast for sjøisen? Og hvor lang tid vil det eventuelt ta for naturen å gjenopprette normaltilstanden? Følg med videre på forskning.no ...

Powered by Labrador CMS