Professor sier ja til surrogati i Norge

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Professor Arne Sunde ved NTNU mener såkalt empatisurrogati bør bli lov i Norge, altså at en kvinne bærer fram et barn for noen andre av godhet.

– Trangen til å bli foreldre er så sterk at folk gjør som de vil uansett. Jeg mener at det beste er å kunne tilby barnløse et bredt spekter av hjelp her i Norge.

- Da har vi langt bedre kontroll på at hjelpen foregår på en etisk gjennomtenkt måte, sier Arne Sunde, sjef ved Fertilitetsklinikken ved St. Olavs hospital og professor i medisin ved NTNU til forskningsmagasinet Gemini.

Folk shopper rundt på nettet for å få hjelp som ikke tilbys i Norge, og det har vokst fram en stor kynisk fertilitetsindustri, ifølge Sunde. Han mener tiden er inne for å tillate «empatisurrogati» i Norge.

– La oss si at en ung gravid kvinne blir påkjørt av en fyllekjører. Babyen blir drept, og kvinnens livmor blir skadet slik at hun ikke kan bli gravid igjen. Hvis da hennes søster tilbyr seg å bære fram et barn for paret, med den biologiske morens egg og den biologiske farens sæd, da ser jeg ikke problemet.

- Surrogati av godhet overfor noen man kjenner godt, og til en pris hvor man får dekket utgifter som bussen til klinikken, mener jeg bør kunne tilbys i Norge, sier Arne Sunde. (NTB)

Powered by Labrador CMS