Kartlegger kontinentalsokkelen

Gjennom sin doktorgradsavhandling har Torbjørn Dahlgren studert kontinentalskråningen utenfor Midt-Norge fra 600 000 år tilbake og fram til i dag. Studiene gjør det lettere å finne egnede steder for etablering av prøvestasjoner for miljøovervåking.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Resultatene fra Torbjørn Dahlgrens avhandling bedrer forståelsen av tidligere istider og klima, avsetninger og avsetningsmiljø på kontinentalskråningen, erosjon av fastlandet og innsynkningen av kontinentalsokkelen.

Kunnskaper om avsetningene på kontinentalskråningen er viktig når en skal vurdere stabiliteten til installasjoner på havbunnen og finne egnede steder for etablering av prøvestasjoner for miljøovervåking. Kjennskap til avsetningsmønstret på kontinentalskråningen er også grunnleggende for forståelsen av transport og avsetning av forurensning.

Torbjørn Dahlgrens avhandling “Late Cenozoic evolution, sedimentary environment and processes on the mid-Norwegian continental margin” er avlagt ved Institutt for geologi ved Universitetet i Tromsø.

Avhandlingen behandler utvikling, avsetningsmiljø og sedimentering på kontinentalskråningen utenfor Midt-Norge fra 600 000 år tilbake og fram til i dag. Arbeidet er basert på studier av høyoppløselig refleksjonsseismikk og detaljerte sedimentologiske og geokjemiske undersøkelser av sedimentkjerner.

Powered by Labrador CMS