Hvilke menn danner familie og får barn?

I de siste tiårene har det utviklet seg nye mønstre for familiedannelse i Norge. Kari Skrede og hennes medarbeidere i Statistisk sentralbyrå kaster et interessant lys over disse mønstrene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Velferdsforskning i fokus

Forskningsrådet arrangerer 25. - 26. oktober en stor konferanse under overskriften Velferd og valgfrihet - en konferanse om velferdsforskningen.

Målet er å oppsummere fra Velferdsprogrammet - samfunn, familie, oppvekst i perioden 1999 - 2004.

Les mer om konferansen.

Vi ser en sterkere seleksjon i familiedannelsen fordi kvinnenes økonomiske autonomi har økt. Dette har resultert i at de er blitt mer selektive i valg av partner, blant annet når det gjelder utdanning og inntekt.

Samtidig gir denne økonomiske uavhengigheten større mulighet til å bryte ut. Utviklingen tyder på at mange flere menn vil bli barnløse, samtidig som andelen menn med flere barnekull, øker.

Det har vært en markert nedgang i andelen menn som ved en alder på 40 år bor sammen med barn som de forsørger. Blant menn som har egne barn, øker sannsynligheten for å være forsørgende og samboende far i de yngre årskullene markert med utdanning.

Mannens inntekt har en positiv effekt, og dette har i liten grad endret seg fra eldre til yngre årskull. Blant menn som får sitt første barn tidlig i livsløpet, bor en lav andel sammen med barn året etter at barnet ble født.

Sannsynligheten for å være samboende far året etter fødsel øker med mannens alder, utdanning og inntekt. Sannsynligheten for skilsmisse reduseres med økende utdanning for ektefellene. Skilsmisserisikoen er generelt høyest når ektefellene har kort utdanning.

Powered by Labrador CMS