Er det trygt å bevege seg utenfor i kulden like etter et bad?

Kan man bli syk av å gå ut med vått hår?

Spør en forsker: En leser har flere ganger blitt advart mot å gå ut i kulden med vått hår – i verste fall kan hun dø av det, får hun høre. Nå vil hun ha et klart svar: Er det noe i dette?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ida Broe Lassen skriver til videnskab.dk: «For ti år siden hadde jeg en utvekslingsstudent fra Bosnia boende hos meg, og en dag vi skulle en tur til København, dro jeg av gårde med vått hår. Været var typisk høst i Danmark og en anelse kaldt, men langt fra frost.»

«Jenta så på meg med store øyne og spurte om jeg ikke visste at jeg kunne dø av å gå ut med vått hår? I Bosnia var det åpenbart allmennkunnskap. Hun kunne imidlertid ikke forklare hvorfor.»

«I dag er jeg i Litauen, og her gjenopptar jeg diskusjonen med noen biologer, som forklarer meg at den samme oppfatningen råder i Litauen. De kunne også fortelle meg at man frykter at det skal føre til hjernehinnebetennelse!»

«Kan det stemme, og i så fall: Hvordan henger dette sammen?»

Gir større varmetap

Man har faktisk en større risiko for å bli syk hvis man går ut i kulden med vått hår.

– Det er generelt et ekstra stort varmetap fra hodet, og vått hår er ikke noen god idé. Det øker varmetapet fordi vannet fordamper, forteller Jan Pravsgaard Christensen, professor ved Københavns Universitets Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi.

Jan Pravsgaard Christensen forklarer at kulde svekker slimhinnene, som er et forsvar mot bakterier og virus. Og hjernehinnebetennelsen starter faktisk ved at man får enten virus eller bakterier inn i nese eller svelg.

Ifølge avdelingslege ved det danske Statens Serum institut, Palle Valentiner-Branth, sprer den alvorligste formen for hjernehinnebetennelse seg i epidemier hvert år når det er tørt i et område i Afrika sør for Sahara. Ifølge en av teoriene om spredningen er årsaken at slimhinnene tørker ut, slik at den farlige meningokokkbakterien kan trenge inn i kroppen.

– I nord faller luftfuktigheten om vinteren, så den risikoen for å få hjernehinnebetennelse vil altså stige når det er kaldt, mener Valentiner-Branth.

Men – og det er et stort men. Du bør ikke få panikk. Det er nemlig svært usannsynlig at det våte håret vil gi deg hjernehinnebetennelse. Valentiner-Branth påpeker at det i Danmark rammer under 100 personer hvert år.

Ingen sammenheng

Palle Valentiner-Branth har aldri hørt om noen undersøkelser som skulle ha funnet en direkte kobling mellom kaldt vær og risikoen for å få hjernehinnebetennelse.

– Det er en sjelden sykdom, og man skal ikke være redd for å få hjernehinnebetennelse bare fordi man blir avkjølt, konkluderer han.

– Er risikoen større i andre land – som for eksempel Bosnia og Litauen?

– Det er ikke sannsynlig noen steder. Det er mange andre faktorer som viktigere, for eksempel om mange mennesker er samlet på ett sted – og om man røyker, avslutter Valentiner-Branth.

Referanse:

«Acute cooling of the feet and the onset of common cold symptoms», Family Practice (2005), DOI: 10.1093/fampra/cmi072

Fakta

Hjernehinnebetennelse har bedre betingelser for å bryte ut når immunforsvaret er svekket etter en alvorlig virusinfeksjon. Så hvis man har hatt en skikkelig omgang influensa, er det i prinsippet litt større fare for å få hjernehinnebetennelse.

– Risikoen er likevel så liten at det ikke er noen grunn til å bekymre seg, sier Palle Valentiner-Branth.

Fakta

Hjernehinnebetennelse kan bryte ut i løpet av få timer. Symptomer er feber eller stivhet i nakken.

Hjernehinnebetennelse kan skyldes bakterier eller virus. Bakterievarianten krever umiddelbar behandling og fører til død eller varige skader i 5–15 prosent av tilfellene.

Forskerne vet fortsatt ikke hvorfor friske mennesker plutselig blir syke av meningokokkbakterien, som er en del av den normale bakteriefloraen i nesen på en del mennesker.

Kilde: Nettdoktor

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS