Vi undersøker hva som skal til for å lage en maskin som gjør at man ikke trenger å sove. (Foto: Antonio Guillem / Shutterstock / NTB scanpix)

Kan jeg få en maskin som gjør at jeg ikke trenger å sove?

Spør en forsker: Vi undersøker om det går an å lage en maskin som gjør at du aldri mer trenger å sove.

Her kommer en udokumentert og uvitenskapelig påstand: Veldig mange mennesker har et hat/kjærlighetsforhold til søvn.

På den ene siden elsker vi å sove, men på den andre siden er det irriterende at vi må tilbringe en tredjedel av livet i bevisstløs tilstand, når vi samtidig stresser rundt mens vi er våkne for å rekke alt det vi må gjøre.

En av videnskab.dks lesere, Annie Mary Graugaard, ønsker seg en maskin som gjør at hun aldri trenger å sove mer.

Hun forestiller seg at hun da kunne få utrettet masse fantastiske ting, og en slik maskin ville ifølge Annie også løse problemene mange mennesker har med søvnløshet.

Derfor har hun skrevet til oss: «Jeg drømmer om en maskin som kan sove for meg, slik at jeg ikke trenger gjøre det selv. Kan jeg få det til jul?» skriver Annie.

Forsker vil også gjerne ha søvnmaskin

Vi har kontaktet søvnforsker Birgitte Kornum fra Søvnlaboratoriet ved Rigshospitalet for å få hennes vurdering.

Hun er faktisk begeistret og deler Annies drøm.

– Ja, det ville være fantastisk. Hvis det fantes en slik maskin i dag, ville jeg bruke den selv til å få mer tid til å trene og spille musikk. Kanskje kunne jeg også jobbe mer en del av året, slik at jeg kunne ta lange ferier, sier Kornum.

Så mye må du sove

De fleste trenger sju til åtte timers søvn hver natt for å få renset opp i hjernen og gjøre den klar til neste. Noen mennesker kan imidlertid klare seg med seks, mens andre må ha ni.

Når mange mennesker bare sover mindre enn seks timer om dagen, betyr det altså at hjernene deres ikke er på topp.

Realistisk med søvnmaskin i fremtiden

Ifølge Kornum er det ikke utenkelig at vi i fremtiden kan ta piller eller sove i maskiner som delvis fjerner behovet for søvn.

Dessverre blir det nok ikke med det første.

– Men det er ikke helt urealistisk. Man kan forestille seg piller som gjør at man sover intenst og derfor bare trenger mindre søvn, spekulerer Kornum.

Flere våkne timer i døgnet – slik at du får trent mer og har mer tid til interessene dine. Det høres vel bra ut? (Foto: JLwarehouse / Shutterstock / NTB scanpix)

Søvn renser hjernen for avfallsstoffer

Birgitte Kornum forteller at vi må sove fordi hjernen må restituere og rydde opp i inntrykkene vi har fått i løpet av dagen.

Forskere er fortsatt ikke 100 prosent sikre på hva som skjer under søvn, men de vet at det blir mer væskegjennomstrømning i hjernen.

Det skjer fordi hjernen må rense opp i alle avfallsstoffene som akkumuleres i løpet av dagen.

Hvis vi ikke får sove, får vi ikke den økte væskegjennomstrømningen, og da hoper avfallsstoffene seg opp, med en masse negative konsekvenser.

– Da blir vi selvfølgelig trøtte og mister konsentrasjonen, men vi blir også mindre kreative, i mindre godt humør, mindre energiske og så videre. Man blir en mindre omgjengelig person når man ikke får sovet. Derfor er søvn viktig, forklarer Birgitte Kornum.

Forbindelser skrumper under søvn

Kan en pille eller en maskin gjøre noe med den søvnløsheten mange opplever? (Foto: Marcos Mesa Sam Wordley / Shutterstock / NTB scanpix)

I tillegg til væskegjennomstrømningen har søvnen også en effekt på forbindelsene mellom hjernecellene – de såkalte synapsene.

Når hjernen skal lagre ny informasjon, danner den synapser mellom hjernecellene, og de vokser i løpet av dagen.

De kan imidlertid ikke vokse i det uendelige, så om natten skrumper de igjen, og de forbindelsene som ikke blir brukt, forsvinner helt.

Det er som en slags storrengjøring i hjernen, der den blir fininnstilt til å kunne operere på høyeste nivå.

Alt det vi ikke trenger, blir kassert.

Forskere har studert effektene av søvnmangel i mange år, og konklusjonen er klar: Vi trenger søvn.

Derfor er vi bevisstløse

Så selv om det nok blir umulig å lage en maskin som fjerner behovet for søvn helt, kan forskeren forestille seg en maskin som øker væskegjennomstrømningen i hjernen og sørger for at alle avfallsstoffene er ute etter bare tre timer.

Forskeren peker på at slike løsninger kan bli utviklet av det militære, som har behov for soldater som ikke trenger så mye søvn.

Den amerikanske hæren bruker allerede stoffet modafinil som kan la piloter holde seg våkne på lange flygninger.

Alle former for søvn er viktige

Det finnes imidlertid flere former for søvn med ulike funksjoner.

Når vi sover, er vi bevisstløse. Men hvorfor? (Foto: Yuganov Konstantin / Shutterstock / NTB scanpix)

Det finnes blant annet drømmesøvn, lett søvn, dyp søvn og såkalte spindles, som er små utbrudd av hjerneaktivitet under den lette søvnen.

Drømmesøvn er viktig

Forskning har ifølge Birgitte Kornum vist at drømmesøvn spiller en viktig rolle for kreativitet og hukommelse.

Den kommer som regel på slutten av natten, så hvis man bare sover tre timer, går man altså glipp av denne viktige formen for søvn.

Spindles må man også gjøre noe med, for forskning har vist at folk som har færre spindles, i høyere grad lider av schizofreni.

– Man må finne ut hvordan man håndtere de problemene, hvis man vil lage piller eller maskiner som overflødiggjør deler eller hele søvnen, sier Kornum.

Vi kan altså dessverre ikke love at verken Annie eller Birgitte Kornum får en søvnmaskin under juletreet, men vi håper likevel de får en gledelig jul.

Her kan du høre podcasten vår om drømmer:

Med en Android-telefon kan du søke etter «Spør en forsker» i den podcast-appen du liker best.

Bruker du en iPhone, kan du abonnere i Apple Podcasts ved å trykke på denne lenken.

Her kan du følge podcasten vår Spør en forsker på Facebook.

Referanse:

P. Alhola og P. Polo-Kantola: «Sleep deprivation: Impact on cognitive performance», Neurophysical Diseasesa & Treatment (2007), pmc-id: PMC2656292

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS