Hevder samene har enerett på multene

De siste ukene har noen i Engerdal kommune i Hedmark satt opp plakater i skogen, hvor de forteller at samene har eneretten på fjellets gull. - Multeplukking er fortsatt en del av allemannsretten, korrigerer Statskog.
27.8 2003 07:00

Plakatene har utgitt seg for å inneholde informasjon om “urbefolkningens krav om forvaltning av naturressurser”.

Ingen lovhjemmel

Blant annet står det feilaktig at “Stortinget vedtok i mars i år å overføre forvaltningen av naturressursene i Engerdal Statsallmenning til samene”, og at det inntil videre er “forbudt å sanke multer i Engerdal Statsallmenning og bringe dem hjem eller utnytte dem konvensjonelt”.

- Det finnes ingen holdepunkter i lovgivningen for å hindre plukking av modne multebær i utmark i Sør-Norge. At Stortinget har vedtatt å overføre forvaltningen av naturressursene til samene er direkte feil, dessuten er det ingenting som heter Engerdal Statsallmenning. Det heter Rendalen nordre og søndre statsallmenning i Engerdal kommune, sier Anne Hilde Rønes, regionansvarlig for Femundregionen i Statskog.

Statskog har fjernet plakatene de har kommet over. Rønes mener det kan ha skjedd en slags sammenblanding med ting som skjer lenger nord i landet. Skal du begi deg ut på multemyra for å sanke bær i Finnmark, bør du nemlig kunne dokumentere at du er innbygger i kommunen.

Finnmarksmulter kun for finnmarkinger

Unntaket er dersom du plukker bærene for å spise dem på stedet. Det er også muligheter for å oppheve dette multemonopolet på bestemte steder, som man for eksempel har gjort for Loppa i år.

Heller ikke i Finnmark er det slik at samene har en spesiell enerett på multene i utmarka. Særretten tilhører alle som bor innenfor fylket, samme hvem det måtte være. Folk som ikke er bosatt i Finnmark, men som vil ut og plukke multer for å ta med hjem, må søke lensmannen om løyve.

- Vi synes det er viktig at lokalbefolkningen er klar over at multeplukking fortsatt er en del av allemannsretten, sier Rønes.

Det finnes imidlertid et landsdekkende forbud mot å plukke multekart, eller umodne bær.

- Ligger noe mer alvorlig bak

Rønes er usikker på hva som ligger bak plakatene som er blitt satt opp, men forteller at Statskog har valgt å følge rådet fra lensmannskontoret om å se på dette som en morsomhet, og anser seg som ferdig med saken.

- Sånn vi ser det ligger det likevel noe mer alvorlig bak. Plakaten er gjort på en slik måte at vi tolker det som mer enn en spøk. Vi har ingen konkrete mistanker til hvem eller hva motivet er, og det kan tolkes i forskjellige retninger:

- Dersom vi ser objektivt på det, kan det enten tolkes som det er samene sjøl som har skrevet dette for å skaffe seg en rett som de ikke har, eller det kan være andre som er ute etter å sverte samene ved å gjøre et sånt oppslag, sier Rønes.

Litt over 20 samer

Engerdal er en kommune med rundt 1 500 innbyggere, og i overkant av 20 personer er samer, får forskning.no opplyst fra kommunens ligningskontor. Kommunen har Norges sørligste samiske reindrift, og reinen kan ofte sees i den nordre halvdelen av Engerdal.

Samene har sin egen grend i kommunen, men er integrert i skolen gjennom et oppvekstsenter med undervisning på både norsk og samisk.

Lenker:

Statskog: Ad. oppslag om urbefolkningens krav om forvaltning av naturressurser
Landbruksdepartementet: Folket har multerett
Kommunen: Engerdal

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse