– Trusselen ved sterk polarisering er ikke nødvendigvis implementeringen av ekstrem politikk, men heller dramatiske svingninger mellom det ene ekstreme til det andre, noe som hindrer langsiktig implementering av noen som helst politikk, advarer Zachary Neal i sin artikkel

- Skillet mellom demokrater og republikanere er større en noen gang

Det har virkelig aldri vært så ille som nå, ifølge en ny studie av samarbeidet mellom medlemmer av kongressen fra 70- tallet og frem til i dag.

Polariseringen mellom venstre - og høyresiden i USA har vært økende i lang tid. Dette er bekreftet av en rekke studier.

Nylig har professor Zachary Neal fra Michigan State University undersøkt samarbeid mellom representanter i kongressen fra 1973 – 2016. Han mener det står dårligere til enn mange er klar over.

– Det jeg fant var at polariseringen har blitt jevnt verre siden tidlig 70- tallet, sier Neal i en pressemelding fra universitetet.

– I dag har vi nådd taket når det gjelder polarisering. Med disse nivåene vil det bli vanskelig å få til politisk framgang sosialt og økonomisk.

Undersøkte hvem som støttet lovforslag

Neal har systematisk gått igjennom hvordan alle medlemmer av kongressen har forholdt seg til lovforslag siden 70-tallet. Han har målt samarbeid ved å se på hvem som støtter lovforslag gjennom å være såkalte «co-sponsorer».

På 70 og 80- tallet var det mer vanlig at en representant for demokratene kunne støtte et lovforslag som kom fra en republikaner. Men frem mot i dag har det blitt mindre og mindre av denne typen samarbeid på tvers av partiene.

Neal har både sett på fraværet av samarbeid og aktiv motarbeiding av lovforslagene. Den økende trenden mot mindre samarbeid har fortsatt uavhengig av hvilket parti som har sittet med makten.

Neal har visualisert samarbeidet mellom representantene i avanserte nettverkskart som i originalversjonen kan zoomes helt ned til navnet på representanten. Under kan man se hvordan to av kartene ser ut zoomet ut.

Dette bildet illustrerer sammarbeid om lovforslag mellom republikanere og demokrater i representantenes hus perioden 1979-1980. Røde prikker representerer republikanere mens blå prikker representerer demokrater. I områdene som ser ut som lilla er det røde og blå streker om hverandre som indikerer samarbeid. (Illustrasjon: Zachary Neal)
Dette bildet visualiserer samarbeidet i representantenes hus i perioden 2015-2016. (Illustrasjon: Zachary Neal)

Jojo-politikk

Neal frykter at hvis dette fortsetter, vil amerikanerne få en jojo-politikk der partiene river ned hverandres arbeid så fort de kommer til makten. Dette har man allerede sett noen eksempler på, som republikanernes forsøk på å reversere helsereformen Affordable Care Ac, også kjent som Obamacare.

– Vi ser sterkt fiendtlighet i politikken. Selv om lovforslag nå og da går igjennom, så blir de ikke nødvendigvis værende lenge nok til å bli fullt utført. Derfor får de ikke langvarig virkning.

Neal beskriver utviklingen som at demokratiet blir satt i patt. Patt er en stilling i sjakk der den ene spilleren ikke kan flytte noen brikker.

Han sier at en løsning på knipa kunne vært å velge inn flere sentrumspolitikere til kongressen. Men han tror neppe det vil skje med det første, da det amerikanske folket også er sterkt polarisert.

– Sentrumspolitikere appellerer ikke til amerikanske velgere, sier Neal.

Referanse: Neal, Z. P. "A sign of the times? Weak and strong polarization in the U. S. Congress, 1973 – 2016". Social Networks. 2018. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS