Universitetet i Stavanger?

Å få et ekstra doktorgradsstudium kan virke trivielt for mange institusjoner. For Høgskolen i Stavanger (HiS) innebærer det et stort skritt mot status som universitet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når en fagkomité nå enstemmig går inn for å tildele HiS en såkalt doktorgradsrett i risikostyring og samfunnssikkerhet, er nemlig det tredje doktorgradsstudiet på plass.

Kravet for universitetsstatus her på berget er at institusjonen har doktorgradsstudier innen fire fagområder. HiS er dermed et stort skritt nærmere målet å bli vurdert for endring av status fra høgskole til universitet.

I løpet av april måned ventes innstillingen fra fagkomiteen som vurderer søknaden om doktorgradsrett innen spesialpedagogikk på HiS. Et positivt svar på dette vil gi høgskolen det fjerde doktorgradsområdet.

Og da kan man trygt begynne å smake på navnet; Universitetet i Stavanger.

- Fantastisk anerkjennelse

- Dette er en fantastisk anerkjennelse til fagmiljøet på HiS og en stor og nødvendig byggestein i Universitetet i Stavanger, sier en jublende glad professor Terje Aven ved høgskolen.

Aven har vært den sentrale drivkraften i oppbyggingen av doktorgradsområdet.

"Professor Terje Aven."

Fra før av har HiS doktorgradsstudier innen petroleumsteknologi og offshoreteknologi, med uteksaminerte kandidater fra begge områdene.

Nå ser det lyst ut for de to neste.

Imponert komité

Fagkomiteen som har vurdert søknaden fra HiS er meget klar på at fagområdet tilfredsstiller kravene som departementet har satt for at et miljø skal kunne få rett til å tildele doktorgraden.

- Vi får mye skryt. Fagkomiteen liker det vi gjør. Den berømmer ideen og planene, og slår fast at vi er tidlig ute internasjonalt med et program som dette. Komiteen støtter vår strategiske grunntanke og understreker potensiale for videre utvikling og nyskaping. De er også imponert over den lokale støtten og viser til at fagmiljøet har et omfattende nasjonalt og internasjonalt samarbeid, sier professor Terje Aven.

Som åpenbart er fornøyd.

God infrastruktur

Fagkomiteen slår fast at infrastrukturen er god når det gjelder tekniske hjelpemidler, bibliotek og opplegg for kvalitetssikring. Fagmiljøet ved høgskolen høster også anerkjennende ord for forskningen.

- Framover vil vi arbeide for å styrke den tverrfaglige forskningen. Et ledd i dette arbeidet vil være å etablere et Senter for risikostyring og samfunnssikkerhet på Ullandhaug. Dette senteret vil være et samarbeid mellom høgskolen, RF-Rogalandsforskning og eksterne miljøer, sier Terje Aven.

Aven understreker at doktorgradsretten har stor betydningen for fagmiljøet og institusjonen. Det gjør det lettere å rekruttere topp fagfolk og gode studenter. Det vil styrke samarbeidet med næringslivet og internasjonalt forskningssamarbeid. Fagmiljøet opplever stor pågang fra eksterne interessenter som både ønsker etter- og videreutdanning, samt forskningsprosjekter.

Tverrfaglig, skamrost outsider

Internt er det sivilingeniørstudiet i industriell økonomi, sivilingeniørstudiet i samfunnssikkerhet og masterstudiet i samfunnssikkerhet som er primære rekrutteringskilder til doktorgradsstudiet.

Disse studiene er populære og får god evaluering av studentene. I tillegg vil høgskolen satse på rekruttering av kandidater med utdanning fra andre institusjoner.

Forskerutdanning i risikostyring og samfunnssikkerhet var opprinnelig ikke blant de fem satsingsområdene for doktorgradsrett da høgskolens universitetsstrategi ble vedtatt av styret i februar 2000.

Imidlertid ville professor Terje Aven det annerledes, og overbeviste høgskolen og styret om at et doktorgradsstudium var mulig. Dermed ble risikostyring og samfunnssikkerhet et sjette satsingsområde.

Nå ser det ut til at fagområdet hanker inn den tredje doktorgradsretten.

Integrerer miljøene

Fagmiljøet i risikostyring og samfunnssikkerhet er tverrfaglig og omfatter fagpersoner fra områdene risikoanalyse, økonomisk risikostyring og samfunnssikkerhet. Disse har jobbet hardt med å utforme søknaden om forskerstudiet under kyndig ledelse og pådriv av Terje Aven.

Rektor Per Dahl ved HiS berømmer professor Terje Aven og fagmiljøets arbeid med fagutvikling og doktorgradssøknaden.

- Det står stor respekt av det arbeidet som er lagt ned av Terje Aven og fagmiljøet både for å integrere miljøene og utferdige doktorgradssøknaden. Dette er et ungt miljø på et utrolig spennende fagområde som har framtiden foran seg, sier Per Dahl.

Powered by Labrador CMS